Forumul Economic Mondial: SUA, Spania și Japonia sunt țările cel mai bine plasate pentru turism și călătorii/ România, pe locul 43, depășită de Bulgaria

aeroport Sursă foto: Unsplash

Primele trei țări cel mai bine plasate pentru turism și călătorii sunt SUA, Spania și Japonia, conform Indexului de dezvoltare a turismului și călătoriilor al Forumului Economic Mondial. Se așteaptă ca cererea acumulată după pandemie să ducă numărul de pasageri la nivelurile anterioare pandemiei în 2024.

Cu toate acestea, redresarea sectorului turismului și călătoriilor de la pandemie a fost inegală, iar unele țări sunt mai bine plasate decât altele pentru a răspunde provocărilor și oportunităților viitorului.

La acestea se adaugă factorii macroeconomici, geopolitici și de mediu, care au adăugat presiuni asupra industriei.

Aceste presiuni se vor amplifica și vor evolua în următorii ani și, împreună cu creșterea tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale, ar putea forța industria turismului să se adapteze.

Ținând cont de acest lucru, Indicele de dezvoltare a turismului și călătoriilor (TTDI) al Forumului Economic Mondial își propune să servească drept punct de referință pentru ca părțile interesate să evalueze progresul, să adapteze deciziile și politicile și să încurajeze o creștere durabilă și rezistentă.

Europa domină primele 10 economii pentru turism și călătorii, conform clasamentului indexului 2023, deși primul loc este ocupat de SUA, care și-a păstrat primul loc ca fiind cea mai bună economie pentru călătorii și turism.

Pe de o parte, revenirea călătoriilor și a turismului a coincis cu creșterea capacității și a conectivității rutelor aeriene la nivel mondial, îmbunătățirea deschiderii internaționale și creșterea investițiilor în resursele naturale și culturale care stimulează turismul. Pe de altă parte, cererea pentru alte activități decât cele de petrecere a timpului liber rămâne în continuare în urmă, există în continuare un deficit de forță de muncă, iar capacitatea și conectivitatea rutelor aeriene, investițiile de capital și productivitatea nu au reușit să țină pasul cu cererea.

Acest lucru a creat un dezechilibru între cerere și ofertă care, împreună cu presiunile inflaționiste, a dus la o competitivitate redusă a prețurilor și la întreruperi ale serviciilor.

Europa și Asia-Pacific au cele mai favorabile condiții

Dintre primele 30 de țări care vor obține scoruri TTDI în 2023, 26 sunt țări cu venituri ridicate. Nouăsprezece dintre acestea se află în Europa, iar șapte în Asia-Pacific.

Aceste țări beneficiază de medii de afaceri și piețe ale forței de muncă favorabile, de politici de călătorie deschise, de adoptarea de tehnologii avansate, de o infrastructură excelentă de transport și turism și de atracții naturale, culturale și non-turistice bogate.

Prin urmare, acest grup de 30 de țări a reprezentat mai mult de trei sferturi din PIB-ul industriei de turism în 2022 și 70% din creșterea PIB-ului între 2020 și 2022.

Dar, deși acest grup este în frunte, multe dintre îmbunătățirile peste medie ale scorurilor provin din țările cu venituri mici și medii-superioare, inclusiv din Africa Subsahariană și Africa de Nord, Eurasia, America de Sud, Asia de Sud, precum și din Balcani și Europa de Est.

Deși multe dintre acestea au înregistrat îmbunătățiri, aceste țări mai puțin bogate reprezintă încă marea majoritate a țărilor cu scoruri sub medie în cadrul indicelui.

În clasamentul din acest an, România ocupă locul 43, după Bulgaria, caee este pe locul 40.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *