Fost economist la ambasada SUA din Ankara: ”Atragerea banilor rusești ar putea dăuna Turciei pe termen lung”

Bugetul familiei, bani Sursa foto: Pexels

Averile oligarhilor ruşi sunt în căutare de noi destinații, iar Turcia se impune rapid ca o gazdă binevoitoare, dar această strategie poate fi riscantă, potrivit CNBC, citat de News.ro.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat sâmbătă, pentru CNBC, că îi va primi în ţară pe oligarhii ruşi sancţionaţi, atât ca turişti, cât şi ca investitori, atâta timp cât relaţiile lor de afaceri respectă dreptul internaţional.

Declaraţia a venit la o zi după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că ”anumite grupuri de capital” ar putea ”parca facilităţile la noi”, ceea ce a fost interpretat ca o referire directă la sosirea recentă a mai multor active de lux deţinute de ruşi în Turcia, inclusiv două iahturi şi un avion privat aparţinând miliardarului Roman Abramovici.

Comentariile au stârnit speculaţii că Turcia – o ţară non-UE, dar membră NATO – ar putea încuraja în mod activ investiţiile miliardarilor aflaţi pe lista neagră, în timp ce încearcă să-şi susţină economia care are probleme.

Ruşii bogaţi caută deja în mod activ investiţii în Turcia, potrivit informaţiilor Reuters. Dar orice posibil câştig ar putea fi de scurtă durată pentru o ţară care orchestrează un echilibru delicat între Rusia şi Occident.

”Atragerea banilor ruşi ar putea dăuna Turciei pe termen lung”, a declarat pentru CNBC Defne Arslan, director senior la Consiliul Atlantic din Turcia şi fost economist la Ambasada SUA la Ankara.

Turcia încearcă să calce pe o linie fină în războiul aflat în desfăşurare în Ucraina. Deşi critică cu fermitate invazia neprovocată a Moscovei, nu a pus în aplicare sancţiuni precum cele impuse de SUA, UE, Regatul Unit şi alţii, declarând că se opune în principiu.

În schimb, Turcia a adoptat rolul de mediator neutru, facilitând discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina.

Negocierile de marţi de la Istanbul au părut să trezească speranţa unui progres, după ce Moscova a fost de acord să renunţe la atacul militar asupra Kievului şi Cernihivului, în timp ce negociatorii ucraineni au propus adoptarea unui statut neutru în schimbul garanţiilor de securitate.

Poziţia de neutralitate a Turciei este în mare măsură înţeleasă, având în vedere legăturile sale economice şi diplomatice strânse cu Rusia, în special în ceea ce priveşte energia, apărarea, comerţul şi turismul. Ca atare, aliaţii occidentali nu au făcut presiuni asupra Turciei să se alăture sancţiunilor şi nici nu sunt susceptibili să o pedepsească pentru că nu a făcut acest lucru.

Asta face din Turcia un avanpost legitim pentru bunurile aparţinând ruşilor sancţionaţi. Într-adevăr, un aflux de investiţii străine şi active de lux ar putea oferi un avantaj pentru economia turcă asediată, care a intrat în regim de criză în septembrie anul trecut, după ce reducerile neortodoxe ale ratelor dobânziilor au amplificat inflaţia care se afla deja în plină creştere.

Cu toate acestea, toleranţa occidentală este probabil să scadă dacă Turcia va începe să solicite în mod activ venirea averilor sancţionate, consideră Emre Peker, director şi specialist în Turcia la compania de consultanţă pentru riscuri politice Eurasia Group.

Ambasada Turciei la Londra nu a răspuns solicitării de comentarii din partea CNBC.

Există oportunităţi pentru Turcia de a-şi susţine economia şi de a beneficia de venirea bogăţiei din Rusia fără a atrage probleme politice şi economice. Acestea includ atragerea de investiţii de la unele dintre cele 450 de mărci occidentale care s-au retras până acum din Rusia, potrivit analiştului Arslan de la Atlantic Council.

Erdogan a spus săptămâna trecută că ”uşa Turciei este deschisă” companiilor care doresc să-şi mute afacerile în afara Rusiei.

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *