Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui: În ministerul finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii

Carmen Radu aug. 11, 2022 0 comentarii
bani economii financiar

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui afirmă că în ministerul finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii. Declarația sa vine după ce ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii.

„Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3,75% pe care îi cotizați lunar pentru asta. Vă scriu ca să știți ce urmează. Nu avem ce să le facem prin parlament. Iar Avocatul poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante”, afirmă Năsui.

Potrivit lui, se lucrează la mai multe scenarii. „Dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL”, spune el.

Năsui spune că, de această dată, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară.

„Primul pas este să acuze fondurile de P2 că au „pierdut banii românilor”. Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor. Nu e cazul să intru în detalii, dar, pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2. Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că „iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”. Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid”, susține Năsui.

Potrivit lui, miza e să pună mâna pe cei 3,75% din CAS care merg acum spre pilonul 2. „Să nu se mai ducă la pensia dumneavoastră, singura care e cu adevărat a dumneavoastră și care este cu adevărat contributivă. Se discută și să se împartă contribuția 1% și 2.75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2.75%. Practic ne-ar cumpăra cu banii noștri. Zic din timp, așa cum am zis și că vor crește taxele. Acum salivează la banii noștri de pensii și nimic nu-i poate împiedica să-i ia”, mai afirmă fostul ministru al Economiei.

Ministrul Muncii, Marius, Budăi, a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii.

„Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde, exact cât virăm noi către Pilonul 2. Estimarea este de aproximativ 12 miliarde, vom vedea la sfârşit pe execuţia bugetară, exact cât virăm către Pilonul 2. Nu vreau să creez o ştire de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus aşa ceva, este o lege”, a declarat Budăi.

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *