Fostul premier Dacian Cioloș, după anunțul lui Marcel Ciolacu despre relaxarea condițiilor pentru Schengen: ”Nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru osciorul austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european”

Tarom, avion Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Fostul premier Dacian Cioloș a declarat, după anunțul lui Marcel Ciolacu despre relaxarea condițiilor pentru Schengen că ”nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru <<osciorul>> austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european”:

  • ”Văd că premierul Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea „flexibilizării” poziției Austriei pe Schengen. Se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au. Eu aș vrea să știu care a fost negocierea pentru aderarea completă la Schengen. Și când va avea loc etapa a doua, cu frontierele terestre? Pentru că marile pierderi de timp, bani și nervi la granițe sunt la frontierele terestre nu la cele aeriene. Da, este un început bun această veste dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru „osciorul” austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european. Responsabilitatea guvernului și a președintelui este să obțină un calendar precis pentru întregul proces de aderare”, a scris fostul premier Dacian Cioloș.

Premierul Marcel Ciolacu a scris sâmbătă pe rețelele sociale că Austria și-a flexibilizat poziția pe Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Anunțul premierului vine după ce presa austriacă a scris că guvernul de la Viena e de acord cu intrarea României și Bulgariei în Schengen cu aeroporturile, cu anumite condiții.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
  • „Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris Ciolacu.

Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner ar fi de acord ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile dacă cele două țări și Comisia Europeană acceptă un set de cereri, transmite radioul public austriac ORF, care citează surse guvernamentale.

Dacă Austria îi va ridica veto-ul, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE, dar vor trebui să se identifice la check-in – la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE.

„Kurier” menționează condițiile avute în vedere de Austria: creșterea de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil, în special afgani și sirieni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: