Fostul șef al Fiscului îl contrazice pe ministrul Finanțelor: ANAF a încasat cu 5,5 miliarde lei mai mult decât sumele net declarate

Redacția mai 30, 2023 0 comentarii
Lucian Ovidiu Heius, presedinte ANAF

Lucian Heiuș, care și-a dat luni demisia de la șefia ANAF, afirmă, într-un mesaj către ministrul Finanțelor Adrian Câciu, că, deși programul brut de încasări al ANAF este de 159,3 miliarde lei, încasările nete ale ANAF, după ce se scad rambursări de TVA și altele, sunt cu 5,5 miliarde lei mai mari decât sumele net declarate.

„Îi atrag respectuos atenția domnului ministru Adrian Câciu, că în declarația dumnealui s-a strecurat o eroare.
Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziție energetică, contribuții de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) și mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult față de totalul declarat net”, arată Heiuș, într-un mesaj pe Facebook.

Reacția lui vine după ce ministrul Finanțelor Adrian Câciu a transmis că contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât a estimat instituția în programarea încasărilor bugetare.

Conform unui comunicat transmis de Ministerul Finanțelor, pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. „Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare”, arată comunicatul instituției.

Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat, mai arăta instituția.

„Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egală măsură, pentru a găsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpãrare suferite de cetățenii și companiile românești”, afirma ministrul.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *