FOTO Economia României a ajuns din urmă economia Portugaliei – publicație portugheză

Sondaj grafic crestere calcule

În 2022, atât România, cât și Portugalia au un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor de 77% din media Uniunii Europene. Această creștere este cu atât mai impresionantă cu cât, în urmă cu puțin peste două decenii, România era o țară destul de săracă în contextul european, iar PIB-ul său pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, reprezenta aproximativ o treime din PIB-ul portughez pe cap de locuitor (27% din media UE față de 85% în Portugalia). În 2022, ambele țări aveau un PIB pe cap de locuitor care corespundea la 77% din media UE, scrie publicația portugheză A Voz de Trás-os-Montes.

Sursa foto: A Voz de Trás-os-Montes

Primul deceniu al acestui secol a fost marcat de un puternic val de emigrare a românilor în Portugalia, precum și din alte țări din Europa de Est. Venind din țări mult mai sărace, aceștia căutau condiții de viață și locuri de muncă mai bune. Între 2000 și 2010, 37.000 de români au ajuns în Portugalia. De atunci, a avut loc un abandon treptat al țării, iar în 2021, în Portugalia erau deja cu 8.000 de români mai puțini decât în 2010.

Economistul Zsolt Darvas, de la think tank-ul Bruegel, notează că „de la începutul anilor 2000, România a devenit o economie convergentă, condusă de reformele orientate spre piață, și a beneficiat de investiții străine directe și de modernizare tehnologică”. Investițiile au crescut, la prețuri constante, cu 101% din 2000 (în Portugalia s-a înregistrat o scădere de 13%). De asemenea, au existat investiții mai mari în sectorul industrial, care reprezintă 22% din economia românească (17% în Portugalia).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Prin urmare, în România s-a înregistrat o creștere de 579% a valorii exporturilor (indicele valorii exporturilor) din 2000 până în prezent, în timp ce în Portugalia această creștere a fost de 153%. Marja de profit a întreprinderilor reprezintă acum 53% din VAB (37% în Portugalia), iar salariul mediu, ajustat la inflație și la paritatea puterii de cumpărare, a crescut cu 62% din 2008 (doar 5% în Portugalia).

„Lipsa unor evoluții majore nesustenabile (cum ar fi creșterile foarte rapide ale prețurilor locuințelor, datoria publică ridicată și datoria externă ridicată, ca în multe țări din sudul Europei) a contribuit la stabilitatea macroeconomică, care a ajutat la creștere”, a concluzionat Darvas. Datoria publică a României, ca procent din PIB, nu a depășit niciodată 50%, arată publicația portugheză.

PIB-ul actual pe cap de locuitor nu este neapărat sinonim cu calitatea vieții atunci când comparăm două țări care au generat niveluri foarte diferite de bogăție (PIB pe cap de locuitor) în ultimele decenii (Portugalia mult peste România), mai arată publicația. Aceasta este diferența dintre flux (PIB pe cap de locuitor) și stoc (bogăția acumulată).

„Dar acești indicatori ne dau un semn clar de îngrijorare: cu toate slăbiciunile recunoscute, aceasta a reușit să ne ajungă din urmă, în timp ce noi am ratat ocazia de a converge mai mult cu Uniunea Europeană. Va fi o chestiune de timp până când această creștere românească se va manifesta pozitiv și în alți indicatori, depășind Portugalia”, arată publicația portugheză.

Economist român:

„România vs. Ungaria vs. Portugalia la capitolul PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare (Purchasing Power Parity sau PPP).
Conform acestui indicator, România a ajuns din urmă Portugalia, adică PIB-ul produs de un român este comparabil cu cel produs de un portughez.
Asta după ce ajustăm pentru costul diferit al traiului între cele două țări, adică aducem lucrurile la un numitor comun = paritatea puterii de cumpărare.
Dacă am privi strict în USD, am fi zis:
– românii au un PIB/capita de 15.619 USD, date preliminare 2022
– portughezii au un PIB/capita de 24.910 USD, date preliminare 2022 (1.6 x românii).
Și atunci cum de ajungem la egalitate cu ei?
Aici intervine costul vieții sau paritatea puterii de cumpărare. O să mă certe ceilalți economiști pentru simplificare, dar e ca și cum am spune că 1.600 USD în Portugalia sunt precum 1.000 USD în România.
Iar de aici, lucrurile încep să devină comparabile.
Așa că nu ar trebui să ne mire graficul acesta: suntem la 77% din media europeană și noi și portughezii. Completez eu: și ungurii”, afirmă și economistul român Cristian Tudorescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. nu ne mai ridicati atata nivelul de trai, ca am ajuns sa stam la coada la cantina saracilor!!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.