FOTO-Plimbarea de week-end: Traseu cu pădure, cascadă, peșteră și tuneluri în Bihor. Plus coji de semințe

c8a067d3-838c-42d9-bd12-fbb1f59ddde2 (1)

Dacă sunteți în căutarea unor idei de ieșire în week-end, o plimbare care să includă traseu de pădure, mal de apă, cascadă și peșteră ar putea fi o variantă nimerită. Vă prezentăm azi, de pe traseu, cum arată o astfel de plimbare la Vadu Crișului, în Bihor, o destinație relativ ușor de accesat din Cluj și Oradea. Peisajul e cu mult verde, cu ape repezi și cântec de păsări în păduri umbroase, dar, chiar și aici, urmele”civilizației” nu întârzie să se strecoare. În ciuda investițiilor recente și a ofertelor de luat masa, care pot mulțumi și turiștii care vor mai degrabă camping/ picnic/ mici la terasă decât excursie în natură, traseul Crișului luptă încă, pe alocuri, cu gunoaiele, și cu resturile pe care le lasă pungile de semințe aduse la plimbarea prin pădure.

Rezervaţia Defileul Crişului Repede se află în Munții Pădurea Craiului și are o suprafaţă de 219,70 ha. Cum linia de tren Cluj-Oradea e în lucru, accesul se face acum cu precădere cu mașina. Poți lăsa autovehiculul în parcările mai mult sau mai puțin improvizate de la începutul de traseu, cu vedere la Crișul Repede. Găsești la intrarea/ ieșirea din pădure și tonete sau locuri de luat masa, de unde poți cumpăra un burger sau clătite, cu muzica de fundal, care acoperă orice idee de sunet al naturii pe care te gândeai că poți să le experimentezi aici. Dar poți să treci podul și să intri în pădure. Traseul e destul de ușor, deși umbli pe poteci înguste – te intersectezi cu drumeți experimentați sau nu chiar și pot porni la plimbare chiar și copii (atent supravegheați).

Peisajele sunt cam așa:

 

 

 

Cascada e spectaculasă, după plimbarea prin pădure:

 

La cascadă ajungeți relativ rapid, după jumătate de oră – o oră de plimbare, în funcție de viteză, opriri și companioni. De aici, în câteva minute, sunteți la intrarea în peșteră.

Intrarea costă 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii, iar ghidul vă ia într-un tur prin subterane, printre stalactite, stalagmite, pe scări înguste și abrupte, trecând pe lângă  formațiuni cu nume de povești – creaturi marine, Albă ca Zăpada, poarta Raiului. Peștera de la Vadu Crișului adăpostește una dintre cele mai bogate faune cavernicole din România. Aici se găsesc diferite specii de lilieci, melci, viermi, insecte și crustacee, zic prezentările. Noi am întâlnit lilieci.

Sursa foto: padureacraiului.ro

Se văd canoe pe Criș și aventurieri care escaladează stânci. Dar, pe lângă astea, chiar și pe trasee amenajate și cu toate îndemnurile de afișe să lași locurile cum le găsești, nici pe drumul de pădure nu poți să nu dai de gunoaie.

 

 

Drumul de întoarcere puteți să îl faceți pe calea ferată. Merită o trecere de tunel.

Pe traseu, următorii drumeți vin mâncând semințe. Citesc mai târziu că în zonă urmează să apară niște “centre de educație ecologică”, așa că mă gândesc că, poate, la plimbarea viitoarea va fi mai bine.

Vara trecută, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan anunța semnarea unui contract de finanțare în valoare de 8 milioane de euro pentru susținerea unui turism durabil și pentru protecția mediului în județul Bihor, acesta fiind rezultatul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor și Agenția pentru Arii Protejate și vizează zona ariei protejate delimitate de defileul Crișului Repede (Bratca – Vadu Crișului) și de lacul Vida – Dobrești. Proiectele includ – centre de educație ecologică, amenajarea de parcări, zone de camping și toalete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *