FOTO-REPORTAJ Turul târgurilor de Paște: Vase și fluiere, ii și căsuțe de ceramică, dar și oferte culinare – de la tradiționalele plăcinte la shaorma cu ciolan. Cât te costă să faci cumpărături de sărbători la standurile din Cluj, Timișoara și Arad?

Timisoara decoratiuni de Paste

Figurine de ipsos, clopoței, căsuțe de ceramică, coșuri împletite sau ii – sunt câteva dintre produsele aduse în standuri de producătorii locali sau de vânzătorii care încearcă în această perioadă să găsească cumpărători în târguri de sezon. În mai multe orașe din țară au fost organizate astfel de evenimente cu ocazia sărbătorilor pascale, iar aici vizitatorii găsesc, pe lângă posibile idei de cadouri sau decorațiuni, și oferte culinare: de la tradiționalele plăcinte la shaorma cu ciolan. Participarea vizitatorilor e modestă, iar comercianții nu se laudă cu vânzări spectaculoase, dar există și momente în care standurile se animă. În funcție de oraș, vizitatorii au putut găsi și câteva activități în derulare, cum ar fi un atelier de olărit la Cluj, în vreme ce la Arad doritorii au putut face o tură cu roată panoramică. La Timișoara, ne-am intersectat cu o punere în scenă a “Drumului Crucii”.

Economedia vă invită la un tur virtual al câtorva târguri de Paște, cu imagini, cu prețuri și cu impresii de la standurile producătorilor locali.

Atelier de olărit, ghivece cu mușcate și brânzeturi, lângă stadionul Cluj Arena

Startul traseului l-am dat la Târgul de Paște „Produs de Cluj”, aflat în desfășurare până sâmbătă în orașul de pe Someș, unde am găsit nu foarte multe amplasamente cu produse locale și artizanale, dispuse în formă de L.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

La una dintre extremități – o tarabă cu flori în ghivece aduse de la o seră din Gilău, județul Cluj, potrivite pentru sezonul în care vizitatorii își pregătesc terasele și balcoanele. Vizitatorii puteau găsi aici begonii, mușcate curgătoare, mușcate semicurgătoare, panseluțe ori crăițe, prețurile ghivecelor variind de la 3 la 25 de lei.

Stand cu flori la targ Paste Cluj
Foto: Economedia

Un alt stand oferă produse de patiserie: pita de casă albă sau integrală costă 13 lei kilogramul, găsiți cozonac cu nucă la 60 de lei bucata sau chec cu nucă caramelizată (52 lei/kg). La un alt punct am găsit turtă dulce cu miere și ciocolată de casă (10 lei bucata de 100g). Nu au lipsit nici produse apicole, de la o producătoarea din Turda, Kepes Ildiko. Borcanele de 950 grame din diferite sortimente de miere costă de la 40 la 70 de lei.

L-am surprins pe meșterul olar Sorin Bucur în timp ce cânta la un fluier de ceramică, iar apoi susținând o demonstrație de olărit. ‘’Avem atelier de olărit și de pictură pe ceramică, dar nu am adus cu noi aici decât niște roți. Ne-au rugat cei de la Consiliul Județean să venim, să vadă lumea ce înseamnă ceramică, cum se face’’, spune meșterul.

Olar la Targ de Paste Cluj 2025
Foto: Economedia

 

‘’Avem ceramică tradițională, făcută chiar de noi, cu semnătură, prin ardere electrică, glazurată fără plumb, deci în normele europene, podoabe de cupru și alamă, făcute de soția mea, și în rest atelierul în sine care cumva atestă ceea ce facem, îi dă o autenticitate. Ceramica nu mai e așa de mare cum era mai demult, oale și alte chestii. E în general mai micuță, o cană de băut apă, de lapte, de vin, de țuică. Nu avem ceramică specifică, nu mergem pe ceva anume, pe o sărbătoarea anume’’, povestește el despre despre ceramica expusă pentru vânzare.

 

 

‘’Cel mai ieftin produs e la 5 lei, ceea ce nu e foarte scump. Pentru că luăm orice obiect în mână undeva de zece ori ca să ajungă proces finit, iar acesta mai necesită și ardere de două ori. Totul merge cumva din inerție și ne place ceea ce facem’’, adaugă meșterul olar.

Am stat de vorbă și cu Tiberius Manaszes, care se ocupă mai degrabă cu partea de marketing și vânzări într-o activitate de familie de producție locală, după cum precizează acesta. La standul său se găsesc condimente, produse din legume și brânzeturi. ‘’Noi suntem de la Cooperativa Produse Alese din Cluj, practic încercăm să promovăm produsele locale, toate procesate în zona Clujului. Este o activitate de familie, fratele meu cultivă și procesează, de exemplu usturoiul, iar părinții colegului procesează amestecul de legume, noi ne ocupăm mai mult cu partea de marketing și vânzări’’, relatează acesta.

‘’Amestecul de legume, adică produsele deshidratate, nu au conservanți, nu au nici sare, sunt doar legume, sunt cultivate la noi, sunt procesate de către noi. Brânzeturile sunt maturate din lapte de vacă și produse în satul Gheorgheni de lângă Cluj, sunt maturate de la trei până la nouă luni’’, subliniază Tiberius, vorbind despre produsele disponibile pentru vânzare la târg.

În materie de prețuri, ‘’12 lei costă usturoiul pulbere, 15 lei amestecul de legume și 20 de lei boiaua. La cașcaval, pentru varianta de maturare la trei luni prețul e de 110 lei kg, la varianta de maturare de nouă luni e deja 170 de lei. Este deja ca un parmezan’’, apreciază Tiberius.

Deși am ajuns în târg în cea mai plăcută zi de primăvară din ultima perioadă, pe platoul de lângă stadionul Cluj Arena nu e deloc înghesuială. Doar o persoană cu un microfon în mână, care face poze, pare mai interesată, dar, cel mai probabil, e venită cu o misiune. De altfel, doamna de alături, de la un stand cu suveniruri și jucării pentru copii, ne împărtășește că vânzările de la târgurile de Paște merg din ce în ce mai greu.

Dar, până la urmă, am surprins acest peisaj miercuri, la ora 12, adică la prânz, în plină zi de lucru. ‘’E prima zi, oamenii sunt ocupați’’, mi-a spus o producătoare locală de flori, mai târziu, când am revenit pentru pentru o vizită și nu se schimbase mare lucru în această privință.

Evenimentul s-a desfășurat în perioada perioada 16 – 19 aprilie pe esplanada Cluj Arena și a fost organizat de Asociația Produs de Cluj, aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.

Târg de o lună la Timișoara, cu produse hand-made, churos și plăcinte. Și o scenă cu “Drumul Crucii”

Următoarea oprire: Timișoara, care găzduiește cea de-a 16-a ediție a Târgului de Paște 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Atmosfera de aici e ceva mai animată decât la Cluj, cu numeroase căsuțe cu bunuri pascale amplasate într-un continuum neuniform în Piața Libertății și decoruri tematice, cu ouă și iepurași la tot pasul.

Targ de Paste la Timisoara
Foto: Economedia

 

 

Mi-au atras atenția produsele hand-made de la căsuța care reprezintă atelierul local D & D Art. La stand se afla Giulia, care se ocupă cu partea de vânzări și a venit aici pentru a-și ajuta prietenii, pe Diana și pe Dragoș. Aceștia realizează obiecte decorative din ceramică, lemn și pânză.

Stand decoratiuni Paste targ Timisoara
Foto: Economedia

În privința produselor disponibile, ‘’ceramica e de două tipuri, de decor sau pentru uz. Avem vase, avem farfurii pentru perete, avem clopoței, avem vaze pentru perete. Și mai sunt și cele pentru uz, adică oale, farfurii, mici căni, suportul de șervețele’’, prezintă Giulia.

În ceea ce privește prețurile, ’’cele mai ieftine produse pe care le poți cumpăra sunt ori magneții, care sunt 19 lei, ori clopoțeii, care costă 20 de lei, iar cele mai scumpe sunt casele de ceramică, în care se pot pune lumânări și care costă 250 lei (și care arată ca niște felinare)’’, precizează tânăra.

Clienți sunt și nu prea, în funcție de momentul zilei. Și de vreme, desigur. Noi am găsit standul în Vinerea Mare, pe la ora 16, nu la mult timp după ce plouase.

‘’De dimineață am stat și m-am uitat la serial, în schimb acuma am destul de mulți clienți. Depinde foarte tare de vreme. Îți poți imagina că ce vând eu – și de obicei ce se vinde în târg – este un moft, nu o necesitate, așa că da, sunt persoane, cel puțin acum în zilele de Paște, care vin în principal să cumpere cadouri’’, adaugă Giulia, referindu-se la frecvența clienților.

Giulia mai spune că ’’târgul a fost un pic lung, în primele două săptămâni nu prea am vândut nimic, pentru că oamenii nu erau conștienți de faptul că a început târgul, încă din martie. Târgul e de o săptămână și în Arad și în Oradea, nu știu de ce Timișoara și-a dorit să aibă târg de o lună…’’, completează tânăra. Cea de a 16-a ediție a evenimentului se desfășoară în perioada 23 martie – 23 aprilie, conform presei locale

În apropiere, Camelia Bololoi PFA, producător local, vinde figurine din ipsos. ’’Suntem producători direcți de figurine din ipsos și am venit la târg cu Casa de Cultură. Avem figurine din ipsos, vaze, ghivece, tot felul, care costă de la 50 de bani până la 14,90 lei un tablou’’, spune ea. Creațiile pot avea diferite destinații sau utilizări. ’’Se pictează de către copii, sunt obiecte decorative, se pot face tablouri, vazele se pot pune în ghivece cu flori, avem suporturi de lumânări’’, menționează producătoarea.

Întrebată despre cum decurge vânzarea la târg, Camelia răspunde, ușor ezitant, că aceasta ar merge. ’’Oamenii vin pentru că sunt curioși, pentru că n-au mai văzut figurine de acest gen, dar mai mult copiii vin ca să picteze. Depinde de vreme, dacă e vremea ploioasă nu prea vin, dacă e frumos afară apar’’, subliniază ea.

Stand figurine ipsos la targ de Paste Timisoara
Foto: Economedia

‘’Oamenii nu prea vin, că sunt sărbătorile, dar așteptăm să fie mai multă lume după Paște, când vor fi mai liberi’’, remarcă și un vânzător de plăcinte ardelenești și gogoși.

Cât te costă să mănânci la târgul de Paște din Timișoara? Iată câteva dintre prețurile afișate:

  • Churros cu caramel, ciocolată sau Vanilie: 25 de lei /5 bucăți
  • Plăcinte Ardelenești cu cartofi, varză sau brânză: 15 lei
  • Cozonac Secuiesc (Kürtőskalács), cu caramel, cocos, nucă sau scorțișoară: 25 de lei sau cu zmeură sau bomboane (30 de lei)
  • Baclava: 15lei/250g
  • Plăcintă Iaurt Grecesc: 15lei/150g
  • Popcorn (cu opțiunea simplu sau cu caramel): 10 lei – 20lei, în funcție de cantitate.
  • Vată de zahăr: 10 lei
  • Plăcintă cu mere, nucă, mac sau brânză dulce (95lei/kg)
  • Bubble Waffle: Icre cream bubble sau Fruit split bubble Fruit (25lei/350g)

Pe parcursul plimbării am surprins, în aer liber în Piața Unirii, o “piesă de teatru” (după cum a numit-o un trecător), care încerca să aducă în târgul contemporan imagini din Drumul Crucii, moment important în religia creștină. Spectacolul a acaparat atenția oamenilor, îngrămădiți în primele rânduri ca să poată vedea mai bine. A fost un spectacol în plină mișcare, care se deplasa deodată cu rândurile de oameni, iar, în scurt timp, piesa s-a repetat și în Piața Libertății și în Piața Operei.

Manifestația e organizată de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și are loc în Piața Libertății, unde sunt amplasate 16 food truck-uri și 32 de căsuțe cu produse alimentare și nealimentare, dar și o cabină foto, potrivit tion.ro.

Popas la Arad, cu roată panoramică: Ii, vase ceramice, plăcinte bihorene sau shaorma cu ciolan

Am ajuns și la Târgul de Paște din Arad, din Piața Catedralei, vineri seara în jurul orei 21. Atmosfera e una de sărbătoare: în piață stau amenajate decorațiuni pascale, luminițe, instalații pentru copii, inclusiv un carusel și o roată panoramică. Oameni sunt puțini însă, iar comercianții nu prea dispuși să vorbească cu presa. Arădenii veniseră mai cu seamă pentru a asista la slujba religioasă în fața catedralei.

Târg de Paște la Arad
Foto: Economedia

Vizitatorii târgului pot explora două secțiuni principale, legate între ele: una dedicată produselor alimentare, unde se găsesc langoși, clătite, cozonac secuiesc (kürtőskalács), ciolan sau burgeri și cealaltă pentru produse de artă meșteșugărească, suveniruri, decorațiuni, jucării, articole de îmbrăcăminte.

În a doua secțiune menționată, stau expuse ii care variază ca preț și calitate: 150 lei pentru cele românești, din pânză autentică și 80 de lei pentru celelalte și 250 lei pentru cele groase, din marchizet, după cum împărtășește o doamnă de la stand. La un alt punct, vasele ceramice se găsesc cu prețuri de 40, 50 sau 60 de lei, coșurile din nuiele au prețuri între 40 și 180 lei, iar aranjamentele de grădină variază între 50 și 250 lei.

Trecând în zona alimentară, pe lângă variantele mai comune de clătite, care costă de la 12 lei la 25 de lei, întâlnim și feluri mai exotice precum clătite cu cremă de Fistic (30lei/200g) și Clătite cu Cremă de Ciocolată Fistic și Cataif (35lei/300g). Oferta de langoși include atât variante dulci, cât și sărate. Un langoș simplu sau cu mujdei costă 10 lei. Dar se găsesc și variante mai “exotice”: Langoș italian – cu sos pesto roșu/verde, parmezan, roșii cherry, rucolla, prosciutto crudo (25lei/300g), Langoș picant sau Eros Pișta (20 lei/300g). Poți chiar opta pentru așa-numitul Langoș – cum vrei tu (25lei/400g), la care poți alege orice combinație de ingredient.

Mai pot fi cumpărate plăcintă bihoreană și Shaorma cu ciolan (30lei/400g) sau Meniu ciolan – cu 35lei sau chiar un Ciolan întreg (90lei/kg).

Produse din carne de porc, cu prețuri afișate:

  • Cârnați de casă afumați (60lei/kg)
  • Șoric pârlit (100lei/kg)
  • Urechi de porc (100lei/kg)
  • Jumări (100lei/kg)
  • Slănină afumată (50lei/kg)
  • Șuncă de porc fără os (80lei/kg)

Târgul din Arad are loc, în acest an, în Piața Catedralei, în perioada 11–24 aprilie. Împreună cu un eveniment imediat următor, Târgul de Flori „FlorAr”, organizat în aceeași locație între 25 și 27 aprilie, costă bugetul local aproximativ aproximativ 740.000 lei, potrivit Special Arad.

 

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.