Societatea de Transport București scoate la închiriat autobuzele turistice cu etaj. Potrivit unui anunț postat pe pagina sa de Facebook, “STB SA îți oferă ocazia de a închiria autobuzele turistice double-decker pentru grupuri, evenimente speciale, filmări clipuri video, excursii cu grupuri școlare, prezentări de modă sau diverse alte activități!”
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Tarifele sunt următoarele, potrivit anunțului:
Tarif tur închiriere autobuz double-decker: 1.092,44 lei (tarif fără TVA) – 1.300,00 lei (tarif cu TVA)!
Tarif orar închiriere autobuz double-decker: 890.76 Lei (tarif fără TVA) – 1.060,00 Lei (tarif cu TVA)!

Cei interesați trebuie să între pe site-ul Societății de Transport București la adresa stb.ro/inchirieri, unde vor completa o solicitare de închiriere. Aceasta trebuie trimisă la cerere.oferte@stbsa.ro, cu minim 7 zile lucrătoare înainte de data evenimentului.
G4media.ro a scris în premieră în decembrie 2022 despre faptul că STB a cumpărat de la o firmă din Harghita care se ocupă cu prelucrarea pietrei, șase autobuze supraetajate pentru 71.300 euro bucata care ar fi fost de fapt cumpărate din Suedia pentru 24.820 euro bucata.
Ca reacție, STB a transmis atunci G4media.ro că procedura de achiziţie s-a demarat conform legislaţiei, că preţul ofertat s-a încadrat în valoarea estimată a achiziţiei şi că „prin documentaţie nu s-a solicitat preţul de achiziţie de la producător”.

Totodată, compania de transport a ținut să precizeze că „a analizat ofertele publicate de operatorii de transport vis-a-vis de posibila vânzare de autobuze double decker şi nu a identificat niciun un anunţ de vânzare în acest sens de la vreo societate din Suedia”.

O lună mai târziu, în ianuarie 2023, documentele oficiale după recepția făcută celor șase autobuze supraetajate pe care Societatea de Transport București (STB) din cadrul Primăriei Capitalei le-a cumpărat la mâna a doua de la o firmă din Harghita, care se ocupă cu prelucrarea pietrei, pentru 71.300 euro bucata, arătau că autobuzele aveau mai multe nereguli.
Printre acestea:
– lipsă aparate de aer conditionat
– încălzire nefuncțională
– geamuri fisurate sau lipsă
– uși care nu se închid
– anvelope neconforme
– elemente care necesită să fie revopsite
– lipsă stingătoare
– lipsă dispozitive cuplare pentru remorcare
– linoleum rupt
– acoperiș retractabil în stare deplorabilă, etc.
Acestea sunt doar câteva dintre defecțiunile constate de membrii comisiei de recepție, potrivit documentului obținut la vremea respectivă de G4Media.
Important de precizat este faptul ca aceiași membri ai comisiei de recepție STB consemnează la rubrica „Observații” că două dintre cele șase autobuze nu au Cartea de Indentitate a Vehiculului (CIV) și nici Inspecția Tehnică Periodică (ITP) făcută.
Mai mult, ele nu au circulat niciodată pe traseul turistic “Bucharest City Tour”, din diverse motive birocratice și amânări motivate electorale, după cum a scris în luna februarie a acestui an Buletin de București.
Linia turistică “Bucharest City Tour”a fost introdusă în 2012, era deservită de patru autobuze închiriate cu o capacitate de 77 de locuri, din care 50 de platformă, iar în ultimul sezon, iunie – octombrie 2019, înainte de suspendare, a transportat 64.884 călători. Linia oferea călătorilor ghid audio în română, engleză, franceză şi italiană, iar o hartă detaliată arăta posibilităţile de petrecere a timpului liber în Bucureşti. în 2022, STB a ajuns la concluzia că autobuzele pe care le folosea, închiriate de la Constanța, sunt prea vechi și se stricau întruna. Tot în același an, le-a cumpărat pe acestea pe care le scoate acum la închiriat.