Primul tramvai nou produs la fabrica Bozankaya (Ankara, Turcia) care va circula la Timişoara a intrat în această dimineaţă în ţară pe la vama Giurgiu Ruse. Este prima unitate din comanda de 21 de tramvaie pentru municipiul Timişoara. Tramvaiele au o lungime de 32 de metri, o capacitate totală de aproape 300 de persoane (66 pe scaune şi 229 în picioare) şi costă aproximativ 2 milioane de euro/unitate.
Pentru livrarea tramvaiului la Timişoara, deplasarea se face pe trailer, în transport agabaritic şi cu restricţii de circulaţie, atenţionează centrul Info Trafic din IGPR.
„Astăzi, 24 iunie a.c., începând cu ora 08.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta Giurgiu Pod PTF – Ghimpați – Alexandria – Caracal – Craiova – Podari – Maglavit – Droberta-Turnu Severin – Orșova – Caransebeș – Lugoj – A6 – A1 – DN6 – Timișoara. Transportul este format dintr-un camion cu masa de 91 de tone. Viteza de deplasare va fi adaptată condițiilor de trafic, transportul urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje de poliție rutieră”, notează Poliţia Rutieră.
Contractul a fost semnat în iulie 2019 şi este finanţat din fonduri europene.
Pe lângă contractul cu Primăria Timişoara, compania din Turcia a participat la licitaţii pentru 6 tramvaie la Iaşi (contract semnat în noiembrie 2019) şi 100 de troleibuze noi la Bucureşti (concernul turco-german Bozankaya – Sileo a contestat rezilierea contractului).
Primăria Timişoara modernizează liniile de tramvai
Viceprimarul Ruben Laţcău a vorbit despre pregătirile municipiului de pe Bega pentru asigurarea unui transport public accesibil şi predictibil, mai ales că ultimul tramvai nou a fost cumpărat în urmă cu o jumătate de secol.
„Din fericire, tramvaiele vor fi 100% joase şi se vor putea bucura de ele atât persoanele cu dizabilităţi, cât şi părinţii cu cărucioare şi seniorii oraşului. În fiecare tramvai vor exista, de asemenea, şi două locuri destinate persoanelor în scaune cu rotile. Modernizarea presupune totuşi mai mult decât achiziţionarea de vehicule noi. Pentru ca să asigurăm predictibilitatea transportului public vom avea nevoie de mai mult decât de tramvaie noi: Lunile trecute am început reabilitarea Liniei 5 de pe Calea Bogdăneştilor şi în următorii ani veţi vedea derulându-se lucrări pentru încă alte două linii. Vom avea nevoie de o monitorizare eficientă prin GPS şi de o avansare în zona de Smart City, pentru ca oamenii să poată şti când vine cu exactitate autobusul sau tramvaiul şi să îşi poată plănui din timp plecările. Şi pentru ca estimările pentru timpi să fie corecte şi să nu ne trezim cu întârzieri regulate, vom avea nevoie de benzi dedicate pentru mijloacele de transport, pentru care pregătim în acest moment un proiect pilot”, a spus Ruben Laţcău, într-o postare pe pagina sa de Facebook.