Ministrul francez al Agriculturii, Annie Genevard, s-a declarat luni „favorabilă” unei extinderi, la grâu, a „frânelor de urgență” introduse deja pentru a reduce exporturile de anumite produse agricole spre Europa, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Uniunea Europeană a introdus încă din 2022 o scutire de la drepturile vamale pentru produsele agricole ucrainene, în ideea de a sprijini Kievul în fața invaziei rusești, însă fermierii europeni se opun acestei scutiri, denunțând o concurență „neloială” și o presiune pentru scăderea prețurilor.

În 2024, Bruxelles-ul a prelungit acest dispozitiv, dar a adăugat unele restricții, precum un plafon maximal la anumite produse (carne de pasăre, ouă, zahăr), însă nu și la grâu sau orz de exemplu, în pofida protestelor formulate de producătorii europeni de cereale și a presiunilor anumitor state membre, precum Franța, Polonia și Ungaria.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Cu privire la aceste acorduri comerciale cu Ucraina, “le-am înăsprit de facto, pentru că în 2024 ne-am dat seama că eliminarea drepturilor vamale cu Ucraina pentru a susține efortul de război ucrainean a destabilizat în mod profund sectoarele noastre agricole, în special la carne de pasăre, ouă, miere, porumb”, a precizat ministrul francez al Agriculturii într-un interviu pentru postul de radio franceinfo.

„Deci am introdus ceea ce se cheamă frâne de urgență pentru a diminua importurile ucrainene, pentru că am suferit foarte mult”, a reamintit Annie Genevard.

Întrebată de un jurnalist dacă este suficient, ministrul a răspuns că trebuie “să continuăm să controlăm importurile ucrainene. Trebuie chiar extinse aceste frâne de urgență acolo unde ele nu există, în special la grâu”.

„În prezent, aceste acorduri cu Ucraina nu includ grâul”, a precizat ulterior ministrul francez pentru AFP, adăugând că este favorabilă „includerii grâului în frânele de urgență”.

„Nu putem lăsa să intre libere produsele ucrainene pentru că sunt foarte destabilizatoare. Este la fel ca și în cazul acordurilor de liber schimb. Evident cazul Ucrainei este unul special pentru că susținem Ucraina în efortul său de război. Însă ajutarea Ucrainei nu se poate face cu prețul destabilizării profunde a propriilor noastre economii. Trebuie să găsim un echilibru în acest sprijin”, a insistat ministrul francez al Agriculturii.