Franța este “periculos de expusă” în caz de șoc economic, avertizează Curtea de Conturi, care spune că este vitală reducerea deficitului bugetar

steag Franta Sursa foto: Unsplash.com

Finanțele publice ale Franței și deficitul său în creștere sunt îngrijorătoare și lasă țara “periculos de expusă” în cazul unui nou șoc macroeconomic, a declarat luni Curtea de Conturi, scrie Reuters.

Instituția a reiterat că este vital pentru Franța, a doua mare economie a zonei euro, să își reducă deficitul public.

“Din cauza întârzierilor în realizarea unor reforme structurale reale, costul datoriei publice, care a fost exacerbat de deficitele recurente și de greutatea acestor deficite, a devenit din ce în ce mai costisitor”, a declarat aceasta.

Acest lucru “a împiedicat alte cheltuieli, împiedică capacitatea de a face investiții și lasă țara periculos de expusă în cazul unui nou șoc macroeconomic”, a adăugat Curtea.

Aceasta a declarat că programele de finanțare publică ale Franței nu au luat în considerare în mod adecvat costurile legate de politicile care vizează protejarea mediului, cum ar fi utilizarea mai multor energii regenerabile.

Luna trecută, Comisia Europeană a declarat că Franța și alte șase țări ar trebui să fie sancționate pentru deficite bugetare care depășesc limitele Uniunii Europene, urmând ca în noiembrie să fie stabilite termene limită pentru reducerea deficitelor.

Franța avea un deficit bugetar de 5,5% din produsul intern brut (PIB) în 2023, în creștere de la 4,8% în 2022 și peste limita UE de deficit de 3%.

Datoria publică a Franței era de 110,6% din PIB în 2023. Comisia Europeană se așteaptă ca aceasta să crească la 112,4% în acest an și la 113,8% în 2025, în timp ce limita UE este de 60%.

Guvernul președintelui Emmanuel Macron s-a angajat să respecte limita de deficit de 3% stabilită de UE până în 2027, însă perspectivele au fost complicate de alegerile parlamentare din această lună, care au dus la o majoritate parlamentară.

Agențiile de rating de credit Moody’s și S&P Global au avertizat cu privire la impactul negativ asupra economiei franceze al impasului politic, în care niciun partid politic nu a obținut o majoritate absolută.