Franța își menține ratingul “AA” de la Standard & Poor’s/ Agenția de rating a decis să “aibă încredere” în rezistența economiei franceze

steag Franta Sursa foto: Unsplash.com

Agenția de rating S&P Global a decis să nu retrogradeze ratingul de credit al Franței, menținând ratingul anterior “AA”, scrie TF1. Acest lucru vine ca o ușurare pentru Franța după sancțiunea impusă în aprilie anul trecut, când Fitch – una dintre cele mai influente trei agenții de rating americane, alături de S&P și Moody’s – a decis să retrogradeze ratingul Franței la “AA-“.

Pentru a-și justifica decizia, S&P a invocat o îmbunătățire așteptată a situației bugetare, în special datorită reformei pensiilor. “Acest lucru se datorează în principal revizuirii strategiei de consolidare fiscală a guvernului”, a scris agenția de rating, citând ca evoluții pozitive, pe lângă reforma pensiilor, și încetarea planificată a subvențiilor pentru energie ca urmare a scăderii prețurilor la hidrocarburi. Ratingul AA este una dintre cele mai înalte categorii, semnificând o capacitate puternică de rambursare a datoriilor.

Într-un interviu acordat Le JDD, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a “luat imediat act de decizia” agenției, considerând-o un “semnal pozitiv”, promițând în același timp “fermitatea sa totală în continuarea strategiei de reducere a deficitului”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Pe de altă parte, agențiile de rating au avertizat, la rândul lor, Franța asupra efectului nociv al protestului social împotriva reformei pensiilor asupra capacității guvernului de a continua reformele economice, esențiale pentru a menține datoria la un nivel acceptabil. De asemenea, S&P și-a menținut perspectiva “negativă” pentru această țară, ceea ce înseamnă că Franța nu este ferită de o retrogradare la următoarea evaluare. Această decizie este justificată de “riscurile” asociate cu executarea proiectelor guvernamentale.

S&P Global semnalează “absența unei majorități absolute în Parlamentul francez de la jumătatea anului 2022, care ar putea complica punerea în aplicare a politicilor, precum și incertitudinile din economiile mondială și europeană și înăsprirea condițiilor de finanțare”. Privind în perspectivă, agenția subliniază că “fragmentarea politică adaugă incertitudine în ceea ce privește capacitatea guvernului de a implementa politici care să conducă la creșterea economică și la reechilibrarea fiscală”.

De asemenea, agenția este îngrijorată de faptul că datoria publică a Franței va rămâne peste 110% din PIB în perioada 2023-2026, “cu un deficit bugetar persistent, deși în scădere”.

Ca răspuns la aceste comentarii, Bruno Le Maire și-a reafirmat  dorința “de a accelera reducerea datoriei Franței, pentru a ajunge la un nivel de 108% din PIB în 2027, și de a aduce deficitul public sub 3% în 2027”, în condițiile în care acesta a ajuns la 4,7% în 2022 și este așteptat să crească ușor în acest an la 4,9%.

Notele acordate de cele trei agenții americane sunt folosite pentru a evalua datoria țărilor, cele mai bune obținând un “AAA”, sinonim cu o gestionare excelentă. Țările cu cele mai mari probleme primesc calificative de la B la C, D fiind rezervat pentru neplata obligațiilor de plată. În aprilie anul trecut, Fitch a considerat că Franța părea să aibă un rating mai bun decât ar merita, având cea mai mare datorie dintre țările din categoria “AA”.

Această încredere a fost reînnoită vineri de S&P, care a retrogradat ratingul Franței doar de două ori de când a început să evalueze această țară, în 1975. De asemenea, este prima care a retras în 2011 emblematicul rating “triplu A” al Franței, de care mai beneficiază un cerc restrâns de țări, printre care Germania, Olanda și Australia. O retrogradare de către o agenție de rating poate determina investitorii să își piardă încrederea într-o țară, ceea ce duce la o creștere a ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, retrogradarea ratingului de către Fitch în aprilie nu a avut un impact real asupra ratelor dobânzilor din Franța.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: