Guvernul francez analizează introducerea de noi impozite asupra corporaţiilor, pentru a reduce deficitul bugetar al ţării, a informat publicaţia Le Monde, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ministerul de Finanţe ia în considerare un impozit suplimentar temporar de 8,5% asupra companiilor cu venituri de peste un miliard de euro şi o taxă pe răscumpărările de acţiuni, echivalentă cu 8% din reducerea nominală a capitalului. Impozitele pe venit vor rămâne stabile şi vor exista reduceri ale cheltuielilor publice, conform documentelor citate de Le Monde.

Premierul francez Michel Barnier îşi va prezenta marţi obiectivele, într-un discurs în Parlament. Proiectul de buget pentru 2025 este pregătit şi ar urma să fie prezentat în jurul datei de 9 octombrie.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe a refuzat să comenteze informaţiile apărute în Le Monde report, spunând că nu s-a luat nicio decizie, în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Barnier nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii.

Săptămâna trecută, noii miniştri de la Finanţe şi de la Buget au avertizat că deficitul bugetar a depăşit anul acesta 6% din PIB.

Conform Le Monde, noile impozite ar putea fi adoptate anul acesta. Contribuţia excepţională de 8,5% asupra beneficiilor corporaţiilor ar aduce impozitul pe profit la 33,5%, nivelul care era în vigoare înaintea reducerilor de taxe anunţate de preşedintele Emmanuel Macron, şi ar aduce la buget opt miliarde de euro.

O taxă pe răscumpărările de acţiuni se va aplica companiilor cu o cifră de afaceri de peste un miliard de euro.

Analiştii avertizează că reducerea deficitului va trebui să fie una dintre priorităţile noului premier francez. Autorităţile de la Paris au promis că vor reveni la un deficit mai mic de 3% din PIB în 2027, un obiectiv care în opinia mai multor experţi nu este credibil, în condiţiile în care Franţa a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 5,5% din PIB.

Şi publicaţia Les Echos atrăgea atenţia că, în lipsa adoptării de măsuri de reducere a cheltuielilor sau de majorare a taxelor, deficitul bugetar al Franţei ar putea creşte anul acesta la 6% din PIB, în condiţiile în care limita stabilită de UE este de 3% din PIB.

Franţa, Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) şi trebuie să-şi reducă cheltuielile publice, a anunţat în iunie Comisia Europeană. De asemenea, Executivul comunitar a demarat proceduri disciplinare contra Franţei, Italiei şi a altor cinci ţări membre UE pentru că au încălcat reglementările UE legate de nivelul datoriei.