Femeile din mediul de afaceri din America sunt tot mai nemulțumite de comportamentul liderilor alfa, care par să preia din atitudinea provocatoare a unor figuri ca Logan Roy, Rambo sau Donald Trump, scrie Business Insider.
Într-o eră în care „energia masculină” este promovată intens, CEO-ii celor mai mari companii din lume se aliniază la o cultură agresivă, iar femeile sunt tot mai preocupate de cum aceste tendințe le afectează pozițiile în corporații.
Furia femeilor șefe este, totuși, o reacție de mobilizare, nu de înfrângere, iar tot mai multe femei aleg să construiască propriile lor afaceri în loc să rămână într-un sistem care le discriminează.
Mark Zuckerberg și energia masculină
Un exemplu notabil al acestei renașteri a „masculinității” în business este Mark Zuckerberg.
Într-o apariție recentă pe podcastul lui Joe Rogan, Zuckerberg a criticat cultura corporativă modernă pentru faptul că a devenit „castrată” și a susținut că „energia masculină” este benefică pentru dezvoltarea companiilor.

„Masculinitatea este bună”, a spus Zuckerberg, adăugând că critica la adresa acesteia a fost dusă prea departe.
La fel ca mulți dintre ceilalți lideri din top, Zuckerberg își exprimă public o preferință pentru stilurile de conducere tradiționale, dure, iar acest comportament este văzut ca un semnal de schimbare de direcție în companiile de top.
Jeff Bezos și „măsura libertății personale”
Un alt exemplu al acestui fenomen este Jeff Bezos, care a impus o schimbare de atitudine la The Washington Post.
Bezos, renumit pentru succesul său în afaceri și pentru abordarea sa intensă, le-a cerut editorilor să își exprime susținerea pentru „libertățile personale și piețele libere”.
În acest context, și Bezos a promovat o cultură mai agresivă, în linie cu cele mai recente tendințe din Silicon Valley.
Elon Musk și brutalitatea reformelor
Elon Musk este un alt exemplu de lider care pare să se inspire din comportamentele alfa promovate de Trump.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Elon Musk, încurajat de Trump să fie mai „agresiv”, strigă „drujba!” în timp ce face reduceri brutale în birocrația federală, scrie sursa citată.
Musk a lăsat impresia că managementul său trebuie să fie mai direct și mai dur.
Recent, Musk a postat pe X că „literalmente l-a provocat pe Putin la un duel fizic pentru Ucraina”, subliniind încă o dată cât de mult își dorește să promoveze o imagine de lider puternic, capabil să ia decizii radicale și controversate.
Ce spun femeile din mediul de afaceri
Deloc surprinse de această paradă a masculinității sunt femeile din mediul de afaceri.
Femeile de afaceri sunt profund afectate de această întoarcere la un stil de leadership tradițional, dominat de valori masculine.
„Reacția negativă este un semn că facem progrese serioase”, spune Maureen Clough, gazda podcastului It Gets Late Early.
Aceasta este o opinie împărtășită de multe dintre femeile intervievate de publicație, care consideră că, în fața agresivității promovate de bărbații din top, femeile își pot regăsi puterea și motivația de a înfrunta obstacolele.
„Acum știm cine sunt acești oameni. Măștile și mănușile au fost date jos”, adaugă Clough.
„Nu este vorba despre bani, este mai mult despre dorința lor de a păstra locul de joacă pe care l-au avut mereu”, spune Sapna Cheryan, profesor de psihologie la Universitatea din Washington.
Jennifer Berdahl, profesor de sociologie la Universitatea British Columbia, folosește o analogie similară. „Arată ca băiețeiii într-o groapă cu nisip, dar la nivel de miliardari. Este conceptul de masculinitate precarizată: aproape indiferent cât de mult reușești, nu este niciodată suficient.”
Femeile își construiesc propriile arene
Multe femei s-au săturat. Și, obosite de așteptarea unei schimbări în America corporativă, tot mai multe își construiesc propriile arene.
În ultimul deceniu, femeile au făcut progrese semnificative, chiar dacă inegale, în forța de muncă corporativă. Acum, ele reprezintă 10,4% dintre CEO-ii companiilor Fortune 500, față de doar 4,6% în 2015.
Marea majoritate a acestui grup mic este formată din femei albe.
Potrivit unui raport Wells Fargo din 2024, femeile au depășit bărbații în antreprenoriat, deținând aproape 39% din afacerile americane.
În Silicon Valley, unde tradiția și cultura masculină sunt adânc înrădăcinate, femeile sunt tot mai puține în topul antreprenorilor.
Conform unui studiu din 2024, femeile reprezintă doar 22% dintre lucrătorii din tehnologie, o pondere similară cu cea din 2005, ceea ce subliniază cât de greu este pentru ele să progreseze într-un mediu dominat de norme masculine.
În această luptă, femeile nu doar că sunt nevoite să se afirme, ci și să creeze locuri de muncă care să le permită să evolueze în termeni proprii.