Furnizorii de energie: Este foarte puţin probabil să existe o pană de curent la nivelul întregii ţări

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

O pană generală de curent (blackout) la nivelul întregii ţări este foarte puţin probabil să apară, întrucât există automatizări pentru a fi evitat acest lucru, a declarat, marţi, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energiei Electrică din România (AFEER).

„Blackout este un termen tehnic, dar văd că în ultimul timp este utilizat ca un termen utilizat în legătură cu piaţa. În general, blackout înseamnă o defecţiune tehnică a unui echipament, care se propagă şi astfel lasă în întuneric o anumită zonă de reţea. Pentru a avea un blackout la nivel de ţară sau de Europă, cum am auzit sau am citit prin presă, este foarte puţin probabil, pentru că există automatizări de insularizare, sunt multe automatizări care evită acest lucru”, a spus preşedintele AFEER, într-o conferinţă organizată de Energynomics.ro.

El a explicat că nu este posibil un black-out cauzat de lipsa de energie.

„Poate să fie un preţ mai mare, iar metoda de aprovizionare să fie greoaie, dar nu cred că există un blackout real din lipsă de energie”, a arătat Urluescu.

Reprezentantul furnizorilor a invocat şi experienţa românilor din perioada comunistă, când existau multiple întreruperi în alimentare pentru a se reduce consumul.

„Spre deosebire de alte ţări europene, noi avem şi această experienţă. Sperăm să nu mai ajungem la aşa ceva”, a precizat el, citat de Agerpres.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *