Furturile din magazine au ajuns la un nivel record în Australia / Marile lanțuri comerciale se confruntă deja cu o creștere a costurilor de aprovizionare și cu blocaje de transport

Redacția mart. 2, 2023 0 comentarii
furt din magazine, shoplifting

Furturile din magazine au atins niveluri record în Australia, arată statisticile guvernamentale, punând presiune asupra giganților din industria alimentară Woolworths și Coles Group, care se confruntă deja cu o creștere a costurilor de aprovizionare și cu blocaje de transport, scrie Reuters.

Furturile din magazine au crescut cu 23,7% în New South Wales, statul în care locuiesc o treime dintre australieni, în perioada 2021-2022, au arătat joi cifrele guvernului statului, cea mai rapidă creștere anuală de la începutul înregistrărilor, în 1995.

Queensland, al treilea stat ca mărime din Australia, a avut cea mai mare rată lunară de furt din magazine înregistrată în luna ianuarie a acestui an, potrivit poliției. Nu se precizează, însă, ce retaileri au raportat furturi.

Datele subliniază preocupările exprimate de analiști și cercetători sociali, potrivit cărora creșterea costurilor de trai – de la prețurile la rafturile de alimente la facturile de energie electrică și la ipoteci – va duce la creșterea infracționalității.

Acest lucru ar putea avea un impact asupra profitului la Woolworths și Coles, care împreună înregistrează două treimi din vânzările de produse alimentare din Australia și care au remarcat creșterea furturilor din magazine în actualizările comerciale de luna trecută.

“Am vedea un risc ca acest lucru să continue să crească dacă și când vom începe să vedem o creștere a șomajului și condiții economice mai dure”, a declarat Craig Woolford, analist de retail la MST Marquee.

“Supermarketurile funcționează cu marje de profit foarte mici. Ai nevoie doar de o mică schimbare în pierderea de stoc pentru a avea un impact asupra profitabilității”, a adăugat el. Supermarketurile se referă la bunurile pierdute din cauza furtului, a expirării sau a erorilor de plată ca fiind pierderi de stoc.

Woolworths și Coles au refuzat să comenteze. În cadrul unei convorbiri cu analiștii din 22 februarie, directorul operațional al Coles, Matt Swindells, a declarat că societatea se confruntă cu un “nivel ridicat de furt” și că investește în formarea personalului și în tehnologie pentru a-l contracara.

Rata șomajului din Australia a crescut în ianuarie la cel mai ridicat nivel din mai, după nouă majorări ale ratei dobânzii, menite să încetinească inflația, care în prezent se apropie de 8%.

“Inflația ridicată plus creșterile ratei dobânzii sunt bune explicații pentru o creștere a furturilor din magazine”, a declarat Roger Wilkins, director adjunct al Institutului de Cercetare Economică și Socială Aplicată din Melbourne, care face parte din Universitatea din Melbourne.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *