Gabriela Firea, despre facturile mari la energie: “Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situație limită/ Azi facem pasul decisiv pentru prezentarea soluțiilor”

G4Media ian. 17, 2022 0 comentarii
Gabriela Firea

Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situație limită, a scris Gabriela Firea, luni dimineață, pe Facebook. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse anunță că “azi facem pasul decisiv pentru prezentarea soluțiilor care să completeze măsurile anunțate de guvern, astfel încât scumpirea energiei să fie suportabilă pentru populație și economie”.

Luni, începând cu ora 17:00, Coaliția de guvernare se va întâlni la Parlament pentru a discuta despre măsurile necesare pentru stoparea creșterii facturilor la energie.

“PSD ia în calcul toate opțiunile posibile, de la revenirea temporară la prețuri reglementate până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii”, a mai scris pe Facebook Gabriela Firea.

“Măsurile anunțate de guvern – reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde și a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, față de gravitatea situației. Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, de la 1 februarie, și trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor. Trebuie NEAPĂRAT introduse sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării și compensării! Este imperios ca măsurile de susținere dar și de eliminare a birocrației inutile să se extindă și asupra IMM-urilor și companiilor: acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri, ateliere, depozite, hale de producție etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare. Ideea esențială pentru care insistăm este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocrație stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă.
Pe de altă parte, atragem atenția că România trăiește coșmarul facturilor uriașe la energie din cauze liberalizării haotice a pieței, decisă de guvernele trecute”, a mai transmis Firea.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.