Gaura la buget a crescut la 9 miliarde lei în primele cinci luni ale anului, de la 3 miliarde în primele trei luni

Redacția mai 29, 2023 1 comentarii
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati

ANAF a încasat în primele cinci luni ale anului cu 9 miliarde lei sub programul de încasări, iar „gaura la buget” a crescut astfel puternic, comparativ cu primele trei luni, când diferența față de încasările efective și programul de încasări era de numai 3 miliarde lei.

Programul de încasări arăta că ANAF va încasa 156,9 miliarde lei în primele 5 luni ale acestui an. Cu toate acestea, instituția estimează că doar circa 148 miliarde lei se vor strânge, până la finalul lunii mai. Așadar, încasările efective sunt cu circa 9 miliarde lei sub program.

Pe primele patru luni, ANAF anunța că în luna aprilie a colectat încasări brute de 40,18 miliarde lei, cu 16% mai mult ca în aprilie 2022, respectiv un plus de 5,55 miliarde lei. Instituția nu a furnizat însă informații despre programul de încasări pe care îl avea stabilit pentru aprilie, astfel că cifrele nu puteau ilustra dacă programul a fost respectat, depășit sau nerealizat.

Iar pe primele trei luni, ANAF anunțase că a colectat 83,5 miliarde lei la bugetul consolidat. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-au încasat 78,1 milioane, se înregistrase o creștere de aproximativ 7%. Raportat la programul de încasări, însă, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2,9 milioane lei mai puțin.

Așadar, în numai două luni, „gaura la buget” s-a adâncit cu circa 6 miliarde lei, de la 2,9 miliarde lei la circa 9 miliarde lei.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *