Gazele de import ajung la 40% din totalul consumului în România, situație nemaintâlnită în miezul verii. Între timp, zăcământul uriaș din Marea Neagră rămâne neexploatat

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Importurile de gaze din Rusia au ajuns să reprezinte circa 40% din totalul surselor de gaze din România, joi, 5 august, iar acest lucru este o premieră absolută pentru țara noastră, în sezonul cald. România mai importa, în urmă cu un deceniu, într-un procent asemănător, dar doar în condițiile unor luni de iarnă cu un ger extrem și când consumul industrial era unul mai important ca în prezent.

Potrivit datelor interactive Transgaz, intră în țară 13,3 milioane de metri cubi din Bulgaria, gaz rusesc ajuns în Europa via Turkstream, din care 12,6 milioane de metri cubi prin punctul Negru Vodă și încă 0,7 prin punctul Ruse. Producția internă, Romgaz plus Petrom, este de 22,1 de milioane de metri cubi, ceea ce face ca totalul surselor de gaze să fie de 35,4 de milioane de metri cub, din care doar importurile reprezintă 37,5%.

Există și export de gaze, către Ungaria, în cantitate de 4,6 milioane de metri cubi, la aproximativ același nivel pe toată perioada acestei veri, care provine tot din ceea ce se importă, România acționând astfel ca țară de tranzit pentru gazul rusesc căte Vest. Ungaria nu importă din Rusia doar prin ruta România, dar țara noastră a fost, pe aproape întreaga durată a acestui an, o rută constantă prin care vecinii se aprovizionează cu această materie primă.

Reamintim că Gazprom a abandonat, de la începutul lui 2021, ruta ucraineană, implicit cea românească, din Dobrogea (Isaccea- Negru Vodă) pentru transportul gazelor sale către clienții din Europa sudică, înlocuind-o cu abia finalizatul și funcționalul Turkstream. România, prin Transgaz, finalizase între timp o investiție în pentru asigurarea reverseflow-ului (curgerea gazelor și din aval către amonte) pe T1 Negru Vodă(una dintre cele trei magistrale ce traversează Dobrogea), astfel încât să poată aduce gaze din Bulgaria, aceasta fiind explicația pentru care, acum, această rută este cea mai importantă, pentru importuri, a României.

O explicație a acestor importuri de gaze în mari cantități este că furnizorii apelează la Gazprom pentru a-și crea stocurile de gaze pentru iarnă, pentru că rușii vând gazul mai ieftin decât ce pune pe piață Romgaz și Petrom. De altfel, potrivit datelor rușilor, România a avut, pe Trimestrul 1, cel mai mic nivel al prețului gazului rusești din toată UE.  Potrivit Transgaz, joi, 5 august, s-au depozitat peste 16 milioane de metri cubi, un nivel mai mare decât toate importurile și aproape cât întreaga producție internă.

În acest an, potrivit rapoartelor din piață, nivelul stocurilor a fost, pe medie, mai mic decât anul trecut, întrucât ANRE a renunțat la impunerea stocurilor minime obligatorii, pe furnizor, liberalizând piața depozitării pentru iarnă și lâsând practic la latitudinea fiecărei firme ce va pune deoparte pentru livrările de iarnă. Drept urmare, firmele nu s-au grăbit să facă stocuri la același nivel ca anul trecut și acum, probabil, încearcă să recupereze, având în vedere că termenul limită pentru sfârșitul ciclului de stocare este 31 octombrie.

Uzual, România are un consum anual de gaze de 10 – 11 miliarde metri cubi, încă 1,5 miliarde venind din import. În acest an, cantitatea de importuri va fi cu siguranță mai mare. Producția este împărțită aproape egal între Romgaz și Petrom.

De la sfârșitul acestui an, ar putea apărea o a treia sursă majoră de gaze, din Marea Neagră, unde compania americană Black Sea Oil and Gas (BSOG) a anunțat că va începe extracția din perimetrul Midia, unde se estimează o producție de 1 miliard de metri cubi anual.

Încă o sursă, de fapt, cea potențial cea mai mare este incertă. Petrom și, probabil, Romgaz nu au avansat o dată de începere a producției în perimetrul Trident din Marea Neagră, cu rezerve de peste 120 de miliarde de metri cubi și o producție anuală posibilă de 6- 8 miliarde metri cubi, pentru că oricare ar fi consorțiul ce va exploata resursele Mării Negre, așteaptă mai întâi modificarea Legii offshore, o promisiune cu care Guvernul PNL-USR a venit la guvernare. Deocamdată însă, nu exte clar nici dacaă Romgaz va cumpăra de la ExxonMobil partea de 50% din compania de proiect deținătoare a liceneței pe Trident. Probabil că modificarea legii offshore se va face după finalizarea acestei tranzacții, ceea ce ar face ca primele gaze să iasă abia în 2025 – 2026, după cum a precizat recent șefa Petrom, Christina Verchere.

Cât privește conexiunile prin gazoducte cu vecinii, România este legată cu Ucraina, pe la Isaccea și Medieșul Aurit, cu Republica Moldova, la Iași, cu Bulgaria, la Negru Vodă și Giurgiu, și cu Ungaria, la Csanadpalota.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cred ca e mai avantajos sa consumam gaz din import vara, cand este mai ieftin, si sa inmagazinam productia interna iar la iarna cand pretul la gazele de import este mare sa-l consumam pe cel intern din depozite si din exploatarile traditionale.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.