Gazele naturale vor fi mai scumpe vara decât iarna

gaze Caragele Romgaz Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Prețurile gazelor naturale de pe piața din Amsterdam au crescut deja cu 4,3%, deoarece Ucraina a închis conductele de la Moscova, așa cum anunțase Kievul cu luni în urmă. Deja, așa cum era de așteptat, prețurile de referință sunt de 51 de euro pe megawat oră, care este și cel mai înalt nivel din octombrie 2023.

Acest fapt – în mijlocul iernii – nu este desigur o surpriză pentru nimeni. Ceea ce îi surprinde acum pe cetățeni este raportul că un megawat oră de gaz natural în vara lui 2025 va fi mult mai scump, comparativ cu perioada de iarnă. Acest spread negativ de vară- iarnă pentru gazul natural pe piața olandeză TTF a fost până acum o raritate pe bursele de energie.

Creșterea prețurilor era de așteptat, deși este puțin probabilă o lipsă de gaz în acest moment. Problemele vor apărea însă în vară, când UE va dori să umple rezervele de gaze naturale pentru următorul sezon de încălzire. „Există un risc tot mai mare ca UE să încheie iarna cu niveluri scăzute de stocare a gazelor, ceea ce face reaprovizionarea costisitoare”, a avertizat Arne Lohmann Rasmussen, analist șef la Global Risk Management din Copenhaga.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Speculatorii cresc prețurile

„Comercianții se așteaptă la prețuri mai mari pentru vara lui 2025 decât pentru iarnă”, explică jucătorii de pe piața energetică pentru Nautemporiki. „Speculatorii cresc prețurile la gazele naturale pentru vara anului 2025”, subliniază aceleași surse și adaugă: „Odată cu încetarea furnizării de gaze naturale prin conducte din Rusia, oferta s-a mutat pe piața globală și trebuie să ne adaptăm în consecință. Piața caută de obicei modalități de a maximiza profiturile”.

Un motiv care susține, de asemenea, prognozele pentru prețuri mai mari la gaze în vară, este scăderea relativ rapidă a volumelor de stocare din această iarnă, care a determinat statele membre UE să cumpere mai mult gaz decât se aștepta anterior. În plus, majoritatea proiectelor noi de GNL vor aduce noi volume pe piață abia în a doua jumătate a anului 2025. „Sfârșitul tranzitului de gaze naturale prin Ucraina crește și incertitudinea în rândul comercianților”.

Rezilierea de către Kiev a contractului pe termen lung dintre Gazprom și utilitatea ucraineană Naftogaz la sfârșitul anului 2024 provoacă, fără îndoială, orice creștere a prețurilor gazelor naturale astăzi.

Pentru istorie, transportul gazului rusesc prin Ucraina a fost cea mai veche cale către Europa. Rusia, desigur, continuă să exporte gaze naturale prin conducta TurkStream, care traversează fundul Mării Negre.

Intervenția UE

Uniunea Europeană cere în fiecare an statelor membre să stocheze suficient gaz natural din vară pentru a preveni penuria și astfel prețurile mari. Obiectivul UE este ca instalațiile de stocare a gazelor naturale din Europa să fie pline cu cel puțin 90% până la începutul sezonului de încălzire la începutul lunii noiembrie.

„Dar această logică nu pare să mai fie valabilă”, subliniază experții pieței de energie. „Modelul de afaceri al multor comercianți de gaze naturale se bazează de obicei pe cumpărarea lui ieftin și stocarea lui vara pentru a-l vinde la un preț mai mare iarna. Așteptările comercianților diferă de cele ale oficialilor UE și ale actorilor guvernamentali din fiecare țară.”

Fonduri speculative intră în „joc”

O creștere a prețurilor la gaze naturale vara viitoare ar putea semnala faptul că comercianții se așteaptă că aprovizionarea globală cu GNL s-ar putea înăspri, pe măsură ce Europa începe să umple instalațiile în mod normal. Și acum, pe lângă comercianții clasici de gaze, investitorii speculativi au descoperit și piața europeană a gazelor. Marile fonduri speculative intră acum pe piața GNL cu sume uriașe. La urma urmei, pe piața GNL există jucători mai mari decât statele membre UE individuale.

„Piața nu reacționează întotdeauna așa cum și-ar dori politicienii, ci în schimb își găsește propriul mod de a maximiza profiturile”, notează experții în energie și subliniază: „Dacă guvernanții se bazează prea mult pe piața liberă și nu pun limite, lucrurile pot devine rapid dificil. Dar apoi, factura nu este plătită de politicieni, ci de consumatori”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.