Gazprom a oprit din nou “robinetul” de gaze către Europa. Cum au reacționat țările membre la reducerile de aprovizionare?

fabrica gaze naturale caldura sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Rusia a redus cantitatea de gaz pe care o trimite în Europa prin închiderea gazoductului cheie Nord Stream 1 pentru a doua oară în această vară. Gigantul Gazprom a transmis că aceste restricții vor dura trei zile și că sunt necesare pentru a permite efectuarea de reparații. Rusia și-a redus deja în mod semnificativ exporturile de energie către continent, ceea ce a dus la creșterea prețurilor, dar neagă că folosește gazul ca armă politică, notează BBC, într-o analiză prin care trece în revistă măsurile pe care le-a luat Europa pentru a răspunde la reducerile de aprovizionare.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a acuzat Rusia că duce “un război deschis al gazelor împotriva Europei unite”. “Rusia folosește gazul ca armă din ce în ce mai mult”, este de acord Kate Dourian, cercetător la Energy Institute. “Încearcă să demonstreze că este încă o superputere energetică și că poate riposta [la] sancțiunile pe care Europa i le-a aplicat”, a completat aceasta.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Germania primea 55% din gazul său din Rusia. A reușit să reducă acest procent la 35% și a promis că va pune capăt complet importurilor.

Ca parte a acestui demers, a încercat să obțină livrări alternative de gaze din Norvegia și Olanda.

De asemenea, cumpără cinci terminale plutitoare pentru a importa gaz natural lichefiat din Qatar și SUA, spune  Dourian. Cu toate acestea, acest lucru va implica construirea de noi conducte de pe coastă până în restul Germaniei, ceea ce va dura câteva luni.

“Nu poți construi o dependență de gazul rusesc, așa cum a făcut Germania, și să-ți schimbi rapid sursele de aprovizionare”, spune Carole Nakhle, CEO Crystol Energy.

De asemenea, Germania își sporește utilizarea cărbunelui și prelungește durata de viață a centralelor electrice pe care plănuia să le închidă – în ciuda impactului negativ asupra mediului.

Italia și Spania încearcă să importe mai mult gaz din Algeria.

“Fiecare pentru el însuși”, spune Dourian. “Fiecare își ia propriile măsuri pentru a rezolva problema lipsei de energie și face propriile înțelegeri”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va lua măsuri suplimentare, declarând la o conferință din Slovenia că piața energetică “nu mai este adecvată”.

UE a ajuns la un acord prin care statele membre reduc consumul cu 15%.

Guvernul german speră să reducă consumul de gaze cu 2% prin limitarea utilizării iluminatului și a încălzirii în clădirile publice în această iarnă. Spania a introdus deja reguli similare, iar Elveția are în vedere să facă același lucru. De asemenea, mulți cetățeni europeni iau ei înșiși măsuri.

“În Germania, oamenii cumpără sobe pe lemne și instalează panouri solare. Toată lumea ia măsuri pentru a reduce consumul de gaz. Nu ar trebui să subestimăm cât de serios iau oamenii perspectiva penuriei de gaze”, spune Nakhle.

 

sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Comentarii

  1. pot sa il opreasca de tot, ne va fi greu, dar vom supravietui, insa orcii vor fi interzisi peste tot si economia lor se va prabusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *