Gazprom anunță că livrările de gaze continuă prin conductele paralele, după ce conducta de gaze prin Europa a explodat

Redacția dec. 20, 2022 0 comentarii
gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor

O divizie a grupului energetic rus Gazprom a anunţat marţi că livrările de gaze spre clienţi continuă via conductele paralele, după o explozie la o secţiune a gazoductului Urengoi-Pomarî-Ujgorod, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în explozia produsă în centrul Rusiei la un gazoduct care transportă gaz din Arctica spre Europa via Ucraina. Ministerul regional pentru Situaţii de Urgenţă din Ciuvaşia a precizat că explozia s-a produs în timpul lucrărilor de mentenanţă planificate, în apropiere de satul Kalinino, la circa 150 km vest de Kazan.

„Transportul de gaze către consumatori este asigurat la capacitate maximă prin conductele paralele”, a informat divizia locală a grupului Gazprom PJSC.

Operatorul de sistem din Ucraina a confirmat şi el că volumele de tranzit au rămas nemodificate. „În data de 20 decembrie, la ora 16:00, tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei se derula în mod normal, fără modificări în ceea ce priveşte presiunea gazelor la punctele de intrare sau la graniţă”, a informat operatorul într-un comunicat de presă.

Gazoductul Urengoi-Pomarî-Ujgorod, construit în anii 1980, intră în Ucraina prin staţia de măsurare Sudja, în prezent principala rută prin care gazul din Rusia ajunge în Europa.

Imediat după anunţul exploziei, cotaţiile gazelor la hub-ul TTF de la Amsterdam au crescut cu până la 6,6%, însă după comunicatul venit de la Gazprom cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoarea erau în scădere cu 1,6% până la 106,78 euro pentru un Megawatt-oră.

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *