Gigantul rus al gazului Gazprom, aflat în plină dificultate financiară ca urmare a efectelor economice ale asaltului Moscovei asupra Ucrainei, ia în considerare reducerea cu aproximativ 40% a locurilor de muncă la sediul său din Sankt Petersburg (nord-vest), a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului, transmite boursorama.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Acest anunț intervine la două săptămâni după încetarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, o decizie luată de Kiev pentru a limita veniturile Moscovei după trei ani de conflict.

Într-o scrisoare trimisă directorului general Alexei Miller la 23 decembrie și publicată de media locală rusă, vicepreședinta consiliului de administrație, Elena Iliuhina, a propus reducerea numărului de angajați din administrația Gazprom de la „peste 4.100” la „2.500”.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Interpelat de AFP, Serghei Kuprianov, șeful departamentului de comunicare al Gazprom, a confirmat autenticitatea documentului, dar nu a dat alte detalii: „Da”, a spus el pur și simplu. El a adăugat: „Nu comentăm procedurile interne”.

În scrisoarea sa, Iliuhina a indicat că „provocările cu care se confruntă grupul Gazprom necesită o reducere a timpului de pregătire și de luare a deciziilor”.

Concedierile propuse nu vor afecta angajații de la unitățile de producție.

Gazprom, nava amiral a economiei ruse și condusă de Alexei Miller, foarte apropiat de Vladimir Putin, a trebuit să facă față reducerii bruște a pieței europene încă din 2022.

În 2023, Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești, a înregistrat o pierdere netă de aproape șapte miliarde de dolari, prima din ultimii douăzeci de ani.

Veștile proaste s-au acumulat pentru grup în ultimii trei ani: după încetarea livrărilor către Germania ca urmare a sabotajului Nord Stream în Marea Baltică în septembrie 2022, tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a luat sfârșit la 1 ianuarie.

Potrivit experților citați de cotidianul rus Vedomosti, Gazprom va pierde venituri anuale de aproximativ 5 miliarde EUR din livrările prin Ucraina, echivalentul a aproximativ 6 % din cifra sa de afaceri.

În acest stadiu, rămâne doar conducta TurkStream pe sub Marea Neagră pentru a aproviziona Europa cu gaz rusesc prin conducte. Iar Uniunea Europeană a declarat deja că dorește să scape de toate gazele naturale din Rusia până în 2027.

Sancțiunile americane împotriva Gazprombank, ramura financiară a grupului, au, de asemenea, un impact direct asupra finanțelor Gazprom.

Vineri, Washingtonul și Londra au impus sancțiuni filialei sale petroliere Gazprom Neft. O decizie „nejustificată și ilegitimă”, potrivit rușilor.