Gazprom transmite că nu poate garanta funcţionarea în siguranţă a unei părţi critice a gazoductului Nord Stream, în așteptarea unei turbine din Canada

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Gigantul energetic rus Gazprom a reiterat miercuri că nu poate garanta funcţionarea în siguranţă a unei părţi critice a gazoductului Nord Stream 1, prin care livrează gaze Europei, din cauza îndoielii cu privire la returnarea unei turbine din Canada, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Ottawa a declarat în weekend că a eliberat o autorizaţie pentru a permite returnarea turbinei pentru staţia de compresoare Portovaia a Nord Stream 1.

”Gazprom nu are un singur document care să permită Siemens să aducă înapoi un motor cu turbină pentru gaze din Canada… pentru (staţia) Portovaia. În aceste circumstanţe, nu este posibil să se tragă o concluzie obiectivă cu privire la evoluţia în continuare a situaţiei privind asigurarea funcţionării în siguranţă a Portovaia, care este o facilitate critică pentru gazoductul Nord Stream”, a spus Gazprom într-un comunicat, miercuri.

Ministerul german al Economiei a refuzat să comenteze.

Anunţul din weekend al Canadei spunea că emite ”un permis limitat în timp şi revocabil”, pentru a scuti returnarea echipamentului de la sancţiunile ruseşti şi, de asemenea, a anunţat noi măsuri ca răspuns la ceea ce Moscova numeşte ”o operaţie militară specială” în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Siemens Energy a declarat miercuri că experţii săi ”lucrează intens la toate celelalte aprobări oficiale şi logistică”, în urma primului pas politic din Canada.

Ministerele Ucrainei pentru Energie şi Externe au îndemnat Canada să-şi revizuiască decizia, despre care au spus că echivalează cu ajustarea sancţiunilor impuse Moscovei ”la capriciile Rusiei”.

Un grup care reprezintă diaspora canadiană-ucraineană a declarat, de asemenea, marţi, că solicită o revizuire judiciară a deciziei guvernului canadian, deoarece încearcă să oprească returnarea turbinei.

 

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *