Franţa va plafona anul viitor la 15% creşterile de preţuri pentru energie şi gaze, a anunţat premierul Elisabeth Borne. Măsura este menită să atenueze povara asupra consumatorilor a celei mai grave crize energetice din ultimele decenii, transmite Reuters.
Decizia va costa statul 16 miliarde de euro şi va preveni dublarea facturilor gospodăriilor. Noua plafonare a preţului gazului va intra în vigoare din ianuarie, iar pentru electricitate în februarie, a explicat Borne.
În plus, persoanele vulnerabile vor fi sprijinite în continuare, aproximativ 12 milioane de gospodării urmând să beneficieze de un cec de până la 200 euro.
Deja Franţa a cheltuit miliarde de euro pe măsuri care să atenueze impactul creşterii preţurilor energiei pe piaţă.
A plafonat creşterea preţurilor reglementate la energie în acest an la 4% şi a forţat compania de utilităţi de stat EDF să vândă mai multă energie electrică rivalilor cu mult sub tarifele pieţei.
De asemenea, Franţa a îngheţat preţurile reglementate ale gazelor rezidenţiale la nivelurile din octombrie 2021.
Gospodăriile cu încălzire pe gaze vor plăti, în medie, cu 25 de euro în plus în fiecare lună, în loc de 200 de euro în plus fără un plafon de preţ, în 2023, prognozează guvernul.
Susţinătorii strategiei guvernamentale fac referire la rata inflaţiei din Franţa, cea mai scăzută din Uniunea Europeană în august,de 6,5% în termeni armonizaţi cu UE.
Unii critici spun că limitele sunt nesustenabile şi vor însemna probleme financiare mai târziu.
Pe de altă parte, având cel mai mare număr de reactoare nucleare după Statele Unite, Franţa este mai puţin expusă decât ţările vecine la reducerea livrărilor de gaze ruseşti.