GE Renewable speră că va printa 3D bazele de beton ale turnurilor gigantice de turbine eoliene și lansează o unitate de cercetare

productie eoliene cobod Foto: Cobod, Facebook

O nouă unitate de cercetare creată pentru a imprima 3D bazele de beton ale turnurilor gigantice ale turbinelor eoliene a fost lansată în Bergen, New York, scrie CNBC. Inițiatorii proiectului speră că acceasta va contribui la reducerea costurilor pentru industrie, pe măsură ce piața are nevoie de turbine tot mai mari. Din parteneriat face parte și gigantul cimentului Holcim și o companie specializată în printarea 3D.

Într-un anunț de săptămâna trecută, GE Renewable Energy a spus că cercetarea va „permite GE să imprime 3D porțiunea inferioară a turnurilor turbinelor eoliene la fața locului la fermele eoliene”. Acest lucru ar reduce, de asemenea, costurile de transport.

“Este deosebit de important să îmbunătățim continuu modul în care proiectăm, fabricăm, transportăm și construim componentele mari ale parcurilor eoliene moderne”, a declarat Danielle Merfeld, director de tehnologie la GE Renewable Energy.

Unitatea din Bergen, New York, este descrisă ca fiind „în centrul” unei colaborări cu gigantul cimentului Holcim și Cobod, o firmă specializată în imprimarea 3D. Parteneriatul pe mai mulți ani a fost anunțat încă din 2020.

Potrivit GE, imprimanta din Bergen are „dimensiunea unei clădiri cu trei etaje” și poate imprima secțiuni de turn de până la 20 de metri. Henrik Lund-Nielsen, fondatorul și directorul general al Cobod, a spus că imprimanta este „cea mai mare de acest gen din lume” și poate „tipări peste 10 tone de beton real pe oră”.

Un grant de la Departamentul de Energie al SUA a ajutat la sprijinirea cercetării la sit, unde o echipă de 20 de oameni continuă să optimizeze tehnologia. Se așteaptă ca „primele aplicații în domeniu” să aibă loc la un moment dat în următorii cinci ani, spune GE.

Munca desfășurată în statul New York reprezintă doar un exemplu al modului în care companiile implicate în sectorul energiei eoliene caută să găsească noi modalități de dezvoltare a turbinelor.

Foto: Cobod, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *