O nouă generație de investitori s-a născut. O multitudine de aplicații vizează acești tineri îndrăgostiți de finanțe și care își iau sfaturile direct de pe Youtube. Dar piețele de capital, mai accesibile ca niciodată, rămân la fel de riscante, scrie agenția AFP, citată de publicația boursorama.com.
Lansată în 2013, aplicația americană Robinhood a făcut senzație în țările occidentale, în încercarea de a coverti “oamenii normali” în investitori. De atunci, proiecte similare înfloresc, din Nigeria până în India, pentru a atrage oameni cu vârste între 20 și 30 de ani.
“Nu sunt cu adevărat preocupat de facultate, ca să fiu sincer. Acum sunt bursele, bursele, bursele”, recunoaște Ishan Srivastava, student în à New Delhi, carea început activitatea de trading la sfârșitul lui decembrie.
La 20 de ani, Ishan Srivastava investește cu ajutorul unor aplicații indiene (printre care Zerodha și Upstox) cu ambiția de a-și diversifica suficient portofoliul pentru a se retrage la 45 de ani.
În India, revoluția investițiilor a fost favorizată puternic de ascensiunea conturilor bancare electronice, ușor de deschis online și care pot include acțiuni și obligațiuni. O situație similară în alte țări, în special în Nigeria.
Băncile, din ce în ce mai puțin interesante
Reputată pentru dinamismul său, capitala economică Lagos se confruntă acum cu o inflație galopantă a monedei naționale naira.
Consecința – tineretul nigerian se îndreaptă masiv spre aplicațiile locale Trove și Risevest, care permit accesul la bursele americane, considerate o modalitate sigură de a proteja economiile.
“Am posibilitatea de a-mi plasa banii la bancă, dar cu fiecare lună această opțiune devine din ce în ce mai puțin interesantă”, mărturisește Dahunsi Oyedele, 23 de ani.
“Uneori, investesc în Risevest și am un prim randament într-o săptămână. Imaginați-vă, să obții 1% sau 2% dintr-o 100.000 naira (208 euro) în fiecare săptămână – nu e mare lucru, dar contează mult.”
După ce și-a pierdut locul de muncă de ziarist, în urma pandemiei, Dahunsi Oyedele și-a plătit câteva luni chiria negociind criptomonede.
Și este departe de a fi singurul care s-a orientat spre speculație în perioada crizei Covid-19. Șomajul în masă, carantinele și, pentru cei mai norocoși, șansa unor economii suplimentare a creat vocații în întreaga lume.
Doar în Statele Unite peste 10 milioane de noi investitori au investit pe burse în primul semetru din 2021, potrivit JMP Securities.
O parte dintre ei au fost atrași de buzz-ul creat în ianuarie în jurul lanțului de magazine de jocuri video “GameStop”, unde cotația acțiunilor a explodat după ce investitori mici s-au aliat pe rețele sociale împotriva fondurilor speculative.
Iar noii convertiți sunt din ce în ce mai tineri. Vârsta medie a americanilor pe Robinhood este de 31 de ani. În India, Upstox afirmă că 80% dintre utilizatorii săi au 35 de ani sau mai puțin. O situație similară la aplicația nigeriană Bamboo (83%).
Pentru a reduce și mai mult barierele de intrare, aceste aplicații autorizează achiziția de fracțiuni de acțiuni, permițând astfel achiziția unei părți dintr-o acțiune Amazon care costă în prezent peste 2.500 de euro.
Joaca cu riscul
Deși democratizează finanțele, promițând adeseori un comision zero, aplicațiile de trading atrag și investitori lipsiți de experiență.
În Statele Unite, arbitrul piețelor (SEC) anchetează pentru a stabili dacă aceste societăți încurajează tranzacții de manieră iresponsabilă, creând impresia că investiția este doar un joc.
Echivalentul său britanic (FCA) a avertizat în martie că tinerii investitori, printre care multe persoane provenite din minorități, riscă cel mai mult să piardă.
Potrivit unui studiu al autorităților, aproape două treimi dintre persoanele intervievate consideră că nivelul lor de viață va fi afectat “de manieră determinantă” în cazul unor pierderi grele. Departe de avertizarea că nu trebuie să investești decât ce ești pregătit să pierzi.
“Acești noi investitori își plasează încrederea în noile media (precum Youtube sau rețelele sociale) pentru a găsi sfaturi și informații”, arată autoritatea de reglementare.
Pentru unii dintre acești tineri investitori, norocul le-a întors deja spatele.
În Bombay, designerul Ali Attarwala, 30 de ani, a făcut o pauză după o experiență negativă cu criptomonedele, în acest an. “Aceste aplicații permmit cumpărarea facilă de active speculative precum criptomonedele, dar acestea rămân foarte volatile”, explică el.
Deși a trăit și creșteri și deprecieri, Ishan Srivastava rămâne optimist. “Când am început, capitalul meu s-a depreciat cu aproape 50%”, spune acesta. “Nu consider acest lucru o pierdere, ci mai degrabă un cost pentru instruirea mea.”