Germania a decis reducerea temporară a cotei de TVA pentru gaze de la 19% la 7%

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Germania a decis să reducă temporar cota de TVA la gaze naturale, de la 19% la 7%, nivelul pe care îl aplică anumitor produse. Guvernul condus de Olaf Scholz intenționează astfel să ajute consumatorii să reziste în fața scumpirilor declanșate de războiul din Ucraina și criza energetică prin care trece Europa.

Reducerea de TVA este programată să rămână în vigoare până la sfârșitul lui martie 2024, după cum a declarat Scholz, citat de News.ro. „Ne așteptăm ca întreprinderile să aplice 100% clienților această reducere”, a declarat Olaf Scholz.

Reducerea TVA este posibilă ca urmare a unei Directive a UE care permite inclusiv aplicarea unei cote de 0% pentru anumite produse, cum sunt cele alimentare. Și pentru combustibilii fosili poate fi aplicată cota redusă de TVA, dar facilitatea va fi eliminată începând cu 2030. Cu excepția Danemarcei, toate statele din UE aplică o cotă redusă de TVA (între 5% și 18%) pentru anumite produse esențiale populației.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Discuția pentru un TVA redus la combustibili, gaze naturale și energie electrică a avut loc și la noi, unde se aplică nivelul de 19% de TVA inclusiv pentru accizele din combustibili sau energie. Din păcate, Guvernul a preferat să plafoneze prețul acestor produse, dar nu a acceptat să reducă nivelul de TVA.

România practică, în prezent, o cotă generală de TVA de 19% și două cote reduse de 9% (alimente) și 5% (cărți, HoReCa). Reducerea nivelului de TVA pentru energie și combustibili ar avea un impact mult mai direct asupra cheltuielilor populației, dar ar afecta semnificativ și veniturile bugetare.

Decizia Germaniei de a reduce cota de TVA vine după ce, săptămâna aceasta, a decis să impună o nouă taxă pe gaze naturale, taxă care ar trebui să ajute companiile de utilități să acopere costul înlocuirii gazelor venite din Rusia. Taxa va fi impusă de la 1 octombrie şi va rămâne în vigoare la finalul lunii martie 2024. Nivelul taxei a fost stabilit la 2,419 eurocenţi/kWh şi va duce la creşterea facturilor de energie atât pentru companii cât şi pentru gospodării.

Veniturile obţinute de pe urma noii taxe pe gaze vor fi folosite pentru a compensa costurile suplimentare suportate de importatorii de gaze, 12 dintre aceștia solicitând deja compensaţii de aproximativ 34 miliarde de euro, conform Ministerului Economiei. Pe acest fond a venit și reducerea de TVA, pentru a menține facturile la același nivel, în ciuda impunerii noii taxe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: