Germania a demarat joi lucrările de construcție a primelor sale terminale plutitoare pentru gaz natural lichefiat (GNL) în Wilhelmshaven, un oraș portuar situat în Saxonia Inferioară. Construcția face parte din eforturile țării de a deveni independentă de gazul rusesc, după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit CNN.
Germania încearcă să accelereze construcția terminalului pentru a importa GNL din diverse țări, inclusiv din SUA.
“Avem o șansă bună de a face ceea ce, de fapt, este în mod normal imposibil în Germania: să construim un terminal GNL în aproximativ 10 luni și să îl conectăm la aprovizionarea cu gaze a Germaniei”, a declarat vicecancelarul și ministrul german al Economiei, Robert Habeck, în timp ce urmărea la bordul unei nave începerea lucrărilor de construcție a terminalului GNL.
Germania se află sub presiunea Ucrainei și a altor națiuni din Europa pentru a face progrese în procesul de renunțare la importurile energetice din Rusia.
Habeck a cerut luna trecută măsuri fără precedent pentru a reduce dependența Germaniei de gazul rusesc și pentru a contracara ceea ce unii politicieni germani numesc “șantajul energetic” al Kremlinului.
Habeck a declarat că independența față de aprovizionarea cu energie rusească este primordială pentru Germania, chiar dacă acest lucru înseamnă să facă presiuni pentru soluții alternative considerate anterior ”nerealiste”. Habeck a adăugat că cea mai mare economie europeană a redus ponderea importurilor de energie rusească de la 35% la 12% pentru petrol, de la 50% la 8% pentru cărbune și de la 55% la 35% pentru gazele naturale.