Germania a intrat în a doua perioadă de recesiune de la debutul pandemiei

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Germania a intrat în a doua perioadă de recesiune de la debutul pandemiei, în condiţiile în care varianta Omicron a generat un număr record de infecţii şi a afectat activitatea economică, potrivit Băncii Centrale a Germaniei (Budensbank), transmite Bloomberg, conform Agerpres.

În buletinul său lunar, publicat luni, Bundesbank estimează că este posibil ca Produsul Intern Brut al Germaniei să înregistreze un declin “semnificativ” în primul trimestru al acestui an, după ce a scăzut cu 0,7% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.

“Spre deosebire de precedentele valuri ale pandemiei, nu doar sectorul serviciilor a fost afectat de măsurile de restricţii şi modificările de comportament. În schimb, absenţele de la lucru care au legătură cu pandemia ar putea să afecteze semnificativ activitatea economică şi în alt sectoare”, estimează Bundesbank în raportul publicat luni.

Cu toate acestea, Banca Centrală a Germaniei a adăugat că revenirea din recesiune ar putea să fie rapidă. Un sondaj publicat anterior arată că activitatea în sectorul privat a crescut într-un ritm rapid în ultimele şase luni, pe măsură ce producătorii au asistat la o diminuare a blocajelor de aprovizionare.

Graţie unei cereri foarte bune, economia germană ar urma să îşi revină puternic în primăvară, cu condiţia ca presiunile de pe lanţurile de aprovizionare să se diminueze în continuare iar pandemia va continua să dea înapoi, susţine Bundesbank.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a depăşit cel mai grav moment al actualului val pandemic, care a provocat mai puţine decese decât precedentele valuri. Guvernul de la Berlin a fost de acord să relaxeze treptat restricţiile, ceea ce înseamnă că pagubele provocate economiei ar putea să fie unele de scurtă durată.

În 2021, economia Germaniei a înregistrat un avans de 2,8% şi, din cauza unui început de an 2022 mai lent decât se preconiza, Ministerul Economiei de la Berlin şi-a revizuit, în jos, previziunile de creştere pentru acest an, până la 3,6%, de la 4,1% cât estima în luna octombrie.

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *