Creşterea primei economii din Europa, afectată de inflaţie şi de lipsa gazului rusesc, ar scădea anul viitor, potrivit institutului IFO. Cu consecinţe semnificative asupra puterii de cumpărare a germanilor, scrie Les Echos, potrivit Rador.
Recesiunea va fi până la urmă pe agenda economiei germane în 2023 potrivit ultimelor previziuni ale institutului de studii economice german IFO, unul din cele mai ascultate dincolo de Rin.
Aceste noi cifre diferă semnificativ de estimările precedente: în vreme ce institutul conta în iunie pe o creştere germană de 3,7% pentru 2023, el prevede acum o scădere cu 0,3% a primei economii din Europa.
Previziunea sa privind inflaţia medie a fost de altfel ridicată cu şase puncte procentuale, stabilindu-se la 9,3% în 2023. În 2022 inflaţia medie germană va atinge 8,1%, potrivit aceleiaşi surse.
„Alunecăm spre o recersiune hibernală. (…) Este o modificare de o amploiare neobişnuită pe o perioadă de timp atât de scurtă”, a recunoscut într-un comunicat Timo Wollmershäuser, responsabil cu prognozele economice ale IFO.
Într-un interviu dat duminica trecută postului de radio german Deutschlandfunk, prşedintele băncii centrale, Joachim Nagel, a apreciat şi el că e „posibil” ca Germania să intre în recesiune din trimestrele 3 şi 4 al anului 2022 şi să rămână aşa până la încputul anului viitor.
Consecinţe asupra puterii de cumpărare
Potrivit calculelor IFO, în primul trimestru din 2023, rata inflaţiei în Germania ar putea creşte la circa 11%. Cu consecinţe mari asupra puterii de cumpărare a gospodăriilor. Deşi guvernul german a adoptat la începutul lui septembrie un al treilea plan de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili, aceasta nu va putea compensa pierderea puterii de cumpărare prevăzute, potrivit institutului.
„Scăderea salariilor reale, de circa 3% în acest an ca şi anul viitor, va fi cea mai ridicată de la introducerea conturilor naţionale în 1970”, anticipează IFO.
Dar, potrivit estimărilor institutului, acest fenomen va fi fără mari consecinţe pentru piaţa muncii dincolo de Rin, care nu va încetini decât temporar. Creşterea cifrelor şomajului de cel puţin 50.000 de persoane prevăzută în 2023 va fi „datorată în principal creşterii rapide a numărului de cetăţeni ucraineni fără loc de muncă în vara 2022”.
Penurie de gaz rusesc
În opinia institutului, cauzele acestor sumbre previziuni sunt deja cunoscute. În ultimele luni, gigantul rus din domeniul energiei Gazprom şi-a redus drastic livrările de gaz spre Germania, prin conducta Nord Stream, înainte de a le opri la începutul lui septembrie, pe fondul înfruntării diplomatice dintre Moscova şi Uniunea Europeană privind războiul din Ucraina.
Astfel, Germania, care se aproviziona în proporţie de 55% din Rusia înainte de război, trebuie să se aprovizioneze din altă parte, la preţuri mult mai mari. Aceste tensiuni au făcut să explodeze preţul gazului şi electricităţii în ţară şi în consecinţă au alimentat inflaţia.
Singura veste bună dată de acest ultim studiu al IFO: creşterea preţurilor ar urma să încetinească treptat, pornind de la ipoteza că Germania va scăpa de o penurie de gaz în această iarnă şi preţurile vor scădea cel târziu în primăvara lui 2023. Institutul se arată mai optimist pentru 2024, când prevede o creştere economică germană de 1,8% şi o inflaţie de 2,5%.