Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, a avertizat luni că ţara sa este în mod special vulnerabilă la taxele vamale americane, care ar putea afecta creşterea economiei în următorii ani şi ar înfrâna evoluţia PIB-ului, care deja suferă după doi ani de declin, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o scădere semnificativă în industriei, parţial cauzată de producţia subvenţionată a Chinei, care a afectat cererea pentru bunuri “made in Germany”, într-un moment de creştere a preţurilor la energie pe plan intern, care au afectat competitivitatea firmelor germane.
Analizând potenţialele taxele vamale americane, Bundesbank a ajuns la concluzia că Germania va avea de suferit, dar efectele negative asupra economie SUA vor fi mai semnificative decât orice impact pozitiv al barierelor comerciale.
“Orientarea economiei noastre spre export ne face în mod special vulnerabili. PIB-ul în 2027 va fi cu aproape 1,5 puncte procentuale mai scăzut decât am previzionat”, a declarat Nagel.
Bundesbank se aşteaptă la o creştere a economiei Germaniei de 0,2% în 2025 şi de 0,8% în 2026.
“Contrar a aceea ce a anunţat Guvernul de la Washington, consecinţele taxelor vamale asupra SUA vor fi prin urmare negative. Pierderea puterii de cumpărare şi majorarea costurilor bunurilor intermediare vor reduce orice avantaj competitiv al industriei SUA”, a explicat şeful Bundesbank.
Şi guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta, a ajuns la concluzia că economia SUA va fi puternic afectată. El a spus că dacă ar fi implementate toate taxele vamale anunţate de Donald Trump în timpul campaniei electorale, şi ele ar fi urmate de măsuri de retorsiune, PIB-ul mondial ar scădea cu 1,5 puncte procentuale, iar cel al SUA cu două puncte procentuale.