Germania: Creștere mai slabă decât se anunța în trimestrul trei, îngrijorări pentru sfârșitul anului

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Produsul Intern Brut (PIB) german a crescut cu 1,7% în trimestrul trei, a anunțat joi institutul federal pentru statistică Destatis, care a revizutit cu 0,1 puncte estimarea inițială publicată la sfârșitul lui octombrie, potrivit Le Figaro.

„Relansarea economiei germane a continuat în cursul verii”, a arătat Destatis, după o creștere de 2% în trimestrul doi. În ritm anual, prima economie europeană a progresat cu 2,5% în trimestrul trei.

Experții sunt însă îngrijorați de perspectiva unei stagnări a creșterii în trimestrul patru, din cauza penuriilor de materii prime și de componente electronice și de al patrulea val, violent, al pandemiei de Covid-19.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Banca federală germană Bundesbank prevede deja o creștere nulă a PIB-ului în trimstrul patru iar guvernul a revizuit în scădere previziunea pentru 2021: ministerul Economiei mizează acum pe o creștere de 2,6% față de 3,5% în primăvară, înainte de 4,1% în 2022.

Al patrulea val al pandemiei de Covid-19 va încetini conjunctura în această iarnă, a explicat recent Michael Grömling, expert la institutul privat de cercetări economice IW. „O evoluție dinamică a pandemiei ar urma să limiteze activitatea economică deoarece mulți vor renunța la consum de teama unei infectări”, a notat Veronika Grimm, membră în comitetul de economiști care consiliază guvernul.

Germania a înregistrat joi un număr record de infectări în 24 de ore, de peste 70.000, iar numărul deceselor a depășit pragul simbolic de 100.000. În condițiile în care paturile de la ATI se ocupă, mai multe regiuni germane au înăsprit restricțiile. Mai multe târguri de Crăciun au fost deja anulate.

În acest context, guvernul a prelungit până în aprilie 2022 ajutoarele acordate companiilor afectate de închideri de activități precum și dispozitivul de șomaj parțial.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: