Germania: Creștere mai slabă decât se anunța în trimestrul trei, îngrijorări pentru sfârșitul anului

germania, steag germania

Produsul Intern Brut (PIB) german a crescut cu 1,7% în trimestrul trei, a anunțat joi institutul federal pentru statistică Destatis, care a revizutit cu 0,1 puncte estimarea inițială publicată la sfârșitul lui octombrie, potrivit Le Figaro.

„Relansarea economiei germane a continuat în cursul verii”, a arătat Destatis, după o creștere de 2% în trimestrul doi. În ritm anual, prima economie europeană a progresat cu 2,5% în trimestrul trei.

Experții sunt însă îngrijorați de perspectiva unei stagnări a creșterii în trimestrul patru, din cauza penuriilor de materii prime și de componente electronice și de al patrulea val, violent, al pandemiei de Covid-19.

Banca federală germană Bundesbank prevede deja o creștere nulă a PIB-ului în trimstrul patru iar guvernul a revizuit în scădere previziunea pentru 2021: ministerul Economiei mizează acum pe o creștere de 2,6% față de 3,5% în primăvară, înainte de 4,1% în 2022.

Al patrulea val al pandemiei de Covid-19 va încetini conjunctura în această iarnă, a explicat recent Michael Grömling, expert la institutul privat de cercetări economice IW. „O evoluție dinamică a pandemiei ar urma să limiteze activitatea economică deoarece mulți vor renunța la consum de teama unei infectări”, a notat Veronika Grimm, membră în comitetul de economiști care consiliază guvernul.

Germania a înregistrat joi un număr record de infectări în 24 de ore, de peste 70.000, iar numărul deceselor a depășit pragul simbolic de 100.000. În condițiile în care paturile de la ATI se ocupă, mai multe regiuni germane au înăsprit restricțiile. Mai multe târguri de Crăciun au fost deja anulate.

În acest context, guvernul a prelungit până în aprilie 2022 ajutoarele acordate companiilor afectate de închideri de activități precum și dispozitivul de șomaj parțial.

Sursa foto: Pexels Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.