Germania: Ministrul Transporturilor amenință că va interzice pe termen nelimitat circulația cu mașina în weekend, pentru a îndeplini obiectivele climatice

Volker Wissing, ministrul german al Transporturilor Sursa foto: Facebook/ Volker Wissing

Ministrul german al transporturilor amenință că va interzice circulația cu mașina în weekend pentru a îndeplini obiectivele climatice, dacă coaliția de guvernare nu va adopta până în iulie reformele la Legea privind protecția climei.

“Faptul că amendamentul nu este încă în vigoare duce la incertitudini juridice și factuale considerabile”, a scris politicianul liberal Volker Wissing într-o scrisoare adresată liderilor grupurilor parlamentare ale coaliției, a relatat joi publicația germană BILD, citată de Politico. “Acest lucru nu servește nici climatului, nici reputației guvernului federal”, a spus el.

O reducere a traficului pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor climatice ar fi posibilă doar prin măsuri care sunt dificil de comunicat publicului, cum ar fi “interdicții complete și nedeterminate de conducere în zilele de sâmbătă și duminică”, a adăugat Wissing.

Guvernul federal de coaliție, format din social-democrații de centru-stânga, Verzii și liberalii din Partidul Liber-Democrat, se află în dezacord de luni de zile în legătură cu probleme precum un card de plată pentru refugiați, frânarea datoriei Germaniei și, în ultima vreme, elefanții.

Modificarea planificată a legii de reducere a emisiilor permite ca obiectivele climatice să fie revizuite pentru conformitate prin examinarea tuturor sectoarelor împreună, în loc de individual. În cazul în care obiectivul global nu este atins doi ani la rând, atunci guvernul federal urmează să decidă în ce sector și cu ce măsuri se va atinge cantitatea totală permisă de emisii de dioxid de carbon până în 2030.

În cazul în care reformele planificate nu vor fi adoptate de parlament până la 15 iulie, a avertizat Wissing, Ministerul pentru Digital și Transporturi va fi obligat să prezinte un “program de acțiune imediată care să asigure respectarea nivelurilor anuale de emisii ale sectorului transporturilor” până în 2030 – ceea ce ar include o interdicție de a conduce vehicule în weekenduri.

Organizațiile de mediu – inclusiv Greenpeace, Federația germană pentru mediu și conservarea naturii BUND și Fridays for Future – critică eliminarea planificată a obiectivelor sectoriale individuale. Acestea se tem că un calcul global ascunde impactul anumitor sectoare – în special al sectorului de trafic, care frecvent nu îndeplinește obiectivele.

“Această afirmație este pur și simplu greșită”, a declarat Julia Verlinden, liderul grupului parlamentar al Verzilor, pentru Agenția germană de presă, referindu-se la amenințarea lui Wissing privind interzicerea circulației rutiere în weekend. Ea a adăugat că Wissing nu ar trebui să agraveze oamenii în mod inutil, deoarece există și alte modalități de a aborda problemele climatice, cum ar fi o limită de viteză.

Limita de viteză pe autostradă este o dezbatere controversată în Germania. La începutul lunii aprilie, Wissing a subliniat că guvernul nu intenționează să implementeze o limită de viteză pe autostrăzi.

FDP, partidul de dreapta Alternativa pentru Germania și Uniunea Creștin-Democrată conservatoare s-au pronunțat împotriva acesteia. În programul său electoral, partidul lui Wissing respinge orice interdicții disproporționate privind mobilitatea”.

Clara Thompson, expert în mobilitate al Greenpeace, a declarat pentru Agenția germană de presă că ministrul transporturilor încearcă “fără rușine” să distragă atenția de la propriile eșecuri.

“Wissing a irosit doi ani blocând orice măsură de protecție a climei în traficul rutier – acum vine cu scenarii de groază pentru a nu fi nevoit să facă nimic nici în viitor”, a spus ea.

 

Sursa foto: Facebook/ Volker Wissing

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *