Germania: Preţurile de consum au crescut cu 5,2% în ritm anual în luna noiembrie. E cel mai ridicat nivel înregistrat în 29 de ani

Inflatie

Indicele preţurilor de consum din Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în luna noiembrie, transmite Bloomberg, conform Agerpres. Conform datelor preliminare publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), preţurile de consum au crescut cu 5,2% în ritm anual în luna noiembrie, potrivit standardelor naţionale, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat după vara anului 1992 şi peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 5,1%.

După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Germania au crescut cu 6%, de asemenea peste estimările analiştilor care mizau pe o creştere de 5,6%.

Destatis a precizat că preţurile de consum au fost influenţate în special de creşterea costurilor la energie, cu 22,1% în ritm anual, precum şi de efectul de bază provocat de reducerea temporară a Taxei pe Valoarea Adăugată în 2020. De la o lună la alta, rata inflaţiei a scăzut cu 02% în noiembrie, a subliniat Destatis.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Separat, autorităţile din Spania au anunţat că inflaţia, în luna noiembrie, a urcat la 5,6%, stimulată de preţurile la alimente, iar preţurile de consum în Belgia au crescut cu 5,6%. În aceste condiţii, analiştii estimează că Eurostat va anunţa, marţi, un avans al inflaţiei de 4,5% în zona euro pentru luna noiembrie.

Faptul că în mai multe state membre ale zonei euro rata inflaţiei depăşeşte cu mult ţinta de 2% avută în vedere de BCE i-a determinat pe oficialii acestei instituţii, inclusiv pe preşedintele Christine Lagarde, să încerce să îi calmeze pe cetăţeni că presiunile preţurilor nu vor scăpa de sub control, subliniind că o mare parte din această creştere se datorează unor factori temporari care vor dispărea în timp.

Acest mesaj a fost reluat, luni, de Isabel Schnabel, membru în comitetul executiv al BCE. “Mulţi nu se aşteptau la majorări de preţuri de o asemenea amploare în toamnă”, a recunoscut Schnabel, într-un interviu pentru postul public de televiziune din Germania. Cu toate acestea, aceasta a dat asigurări că “vârful inflaţiei a fost atins în noiembrie” şi că, după atingerea acestui vârf, inflaţia ar urma “să se reducă treptat pe parcursul anului următor” şi să se apropie de obiectivul de 2% avut în vedere de BCE.

Cu toate acestea, sindicatele din Germania au anunţat, luni, că angajaţii din sectorul public au obţinut o majorare salarială de 2,8% precum şi o primă de 1.300 de euro legată de pandemie, în conformitate cu un acord salarial de care ar putea beneficia aproximativ 3,5 milioane de persoane. În paralel, noul guvern german, condus de Olaf Scholz, intenţionează să majoreze salariul minim pe economie până la 12 euro/oră.

Potrivit Bloomberg, ambele măsuri ar putea avea consecinţe greu de ignorat. Un motiv pentru care oficialii BCE au putut să clasifice actualul puseu inflaţionist drept temporar este că efectele secundare nu s-au materializat până acum.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: