Germania revine la GNL-ul rusesc pentru prima dată de la războiul din Ucraina. Rolul Gazprom și hidrogenul

GNL gaze naturale lichefiate Sursa foto: EY.com

Guvernul german s-ar putea să își reitereze obiectivul de a renunța la produsele energetice rusești și de a accelera alianțele cu furnizori alternativi, dar ultimele cifre care vor vedea lumina zilei arată că drumul este probabil lung, scrie Energy Press.

Naționalizată de guvernul german în toamna anului 2022, compania de gaze naturale SEFE (fostă Gazprom Germania) plănuiește să reia utilizarea gazului natural lichefiat (GNL) rusesc pentru prima dată de la începutul anului trecut, a dezvăluit Bloomberg.

În special, Securing Energy for Europe GmbH (SEFE) intenționează să preia livrarea unui transport de GNL de la uzina de lichefiere Yamal din Siberia pe 1 octombrie.

Raportul dezvăluie că nava SEFE Amur River va ridica încărcătura din Zeebrugge, Belgia și apoi o va transporta în India

Reacții

Și, desigur, această dezvoltare declanșează reacții puternice. „Acest lucru contravine aproape a tot ceea ce guvernul federal a spus în trecut cu privire la această chestiune. Se pare că legăturile economice cu Rusia nu sunt atât de ușor de rupt pe cât și-ar dori politicienii”, a comentat Christian Leye, purtătorul de cuvânt pentru afaceri economice la Partidul de Stânga din Germania.

Se reamintește că, în trecut, Berlinul s-a opus ferm importului de GNL rusesc. De altfel, într-un document emis în ianuarie anul trecut de Ministerul German de Finanțe, care supraveghează SEFE, se sublinia că țara nu sprijină achiziționarea de gaz lichefiat rusesc.

„Guvernul federal a informat companiile că va lua măsurile adecvate pentru a exclude cât mai mult posibil achiziționarea de GNL rusesc”, se arată în document.

De-dependenta

În timpul unei conferințe de presă din martie, ministrul Economiei Robert Habeck (Verzii) a spus că Germania „nu este în prezent dependentă de aprovizionarea cu gaze rusești. Companiile germane nu cumpără GNL de la companii rusești sau din Rusia. De fapt, suntem independenți de gazul rusesc”, a explicat el la acea vreme.

Întrebat de Bloomberg, un purtător de cuvânt al SEFE a răspuns prin e-mail că „porturile germane nu sunt implicate în acest proces, nici rețelele de gaze europene sau germane. Prin urmare, aceste livrări nu ajung pe piața germană, pe industrie sau pe consumatorii din Germania”, a adăugat el.

SEFE are un contract pe termen lung cu Yamal LNG, o „moștenire” din epoca Gazprom. De asemenea, are un acord separat de furnizare pe termen lung cu compania indiană GAIL Ltd. Conform acordului din 2018, SEFE ar trebui să plătească pentru aceste exporturi chiar dacă nu sunt livrate în India. „O astfel de procedură nu ar fi justificată din punct de vedere economic”, a explicat el.

Penalizări

Deși UE a impus sancțiuni ample Kremlinului în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, totuși permite importul de GNL rusesc. Cu toate acestea, unii politicieni europeni critică aprobarea transporturilor rusești de GNL, care au crescut totuși semnificativ de la închiderea Nord Stream de către Gazprom.

De asemenea, se remarcă faptul că, după naționalizarea SEFE de către guvernul federal, Moscova a impus sancțiuni companiei, blocându-i accesul la GNL rusesc, inclusiv de la Yamal. Cu toate acestea, în iunie, Rusia a relaxat această interdicție.

Kremlinul a interzis tuturor companiilor rusești să facă afaceri cu SEFE după înființarea acesteia la jumătatea anului 2022, dar a emis o scutire temporară pentru Yamal LNG, condus de Novatek, care are un contract pe termen lung cu firma germană pentru a furniza 2,9 milioane de tone pe an de GNL.

Această scutire va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2024.

Operatorul a obținut anul trecut profituri semnificative după ce a redirecționat încărcăturile cu GNL din Asia către Europa, în încercarea de a profita de prețurile extrem de mari ale gazului.

Planuri pentru hidrogen

Pe fondul unei astfel de reacții, importatorul și comerciantul de gaze german naționalizat a declarat marțea trecută că este interesat să producă hidrogen curat, ca parte a mandatului său de a ajuta tranziția la energia verde.

„Vom analiza cu atenție intrarea în producția de hidrogen”, a spus CEO-ul Egbert Laege, ca răspuns la întrebările de la conferința Handelsblatt Gas 2023.

Totodată, studiază o posibilă creștere a pachetului de 50% din conductele Gascade operate de WIGA, o societate mixtă 50/50 între Wintershall Dea și SEFE.

„Va fi calea potrivită pentru noi să căutăm legături de cooperare cu producătorii și să obținem mize în proiecte (de hidrogen),” a spus el.

SEFE caută acum să fie scutită de participațiile de stat în conformitate cu normele UE.

„Când statul se va retrage, vom avea nevoie de o bază de active mai stabilă, care este un alt motiv pentru a ne uita la investiții, iar acestea vor fi în tehnologiile energetice viitoare unde hidrogenul este în prim-plan”, a spus Laege.

În același sens, SEFE salută planurile filialei WIGA Gascade pentru conducte verzi de hidrogen, ceea ce a făcut interesant să se ia în considerare un angajament mai mare, a spus el.

Sursa foto: EY.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *