Germania riscă falimente „în cascadă” în sectorul utilităților

gaze Sursa foto: Pixabay

Germania riscă să se confrunte cu falimente „în cascadă” în sectorul utilităților, deoarece prețurile ridicate ale gazelor naturale riscă să creeze un efect de domino, spune ministrul Economiei Robert Habeck.

Potrivit lui, Germania ar trebui să se pregătească pentru reduceri mai mari ale livrărilor de gaz rusesc, deoarece președintele Vladimir Putin urmărește o strategie conștientă de creștere a prețurilor pentru a submina unitatea europeană.

„Nu avem de-a face cu decizii neregulate, ci cu un război economic, complet rațional și foarte clar”, a declarat Habeck, vicecancelar în guvernul lui Olaf Scholz, sâmbătă, în cadrul unui panel. „După o reducere de 60%, urmează în mod logic următoarea”.

Liderii germani intensifică avertismentele privind iminența unor tulburări și a unor penurii de gaze naturale în cea mai mare economie a Europei, care se bazează pe Rusia pentru aproximativ o treime din energia sa. Putin a redus treptat livrările după ce țările europene au impus sancțiuni ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Companiile germane de utilități sunt expuse riscului unor falimente în cascadă, a declarat Habeck.

„Dacă o companie ar da faliment, sau alte companii ar da faliment, este ca un efect de domino care ar duce foarte repede la o recesiune profundă”, a spus el.

Companiile energetice europene se confruntă cu o presiune după ce Rusia a redus fluxurile pe o conductă cheie de gaze la începutul acestei luni, forțând companiile de utilități să cumpere combustibil de pe piața spot la prețuri ridicate. Prețurile ridicate ale energiei electrice determină tot mai mult fabricile și întreprinderile germane să reducă cererea, iar guvernul a activat a doua etapă a unui plan de urgență pentru gaze în trei etape.

Rusia a redus livrările prin Nord Stream cu 60%, iar gazoductul este programat pentru o închidere completă în această lună pentru întreținere. Germania a exprimat îndoieli că Nord Stream va relua furnizarea după această operațiune.

Obiectivul Rusiei este de a menține prețurile energiei la un nivel ridicat și de a „distruge unitatea și solidaritatea țării”, a declarat Habeck.

Guvernul Germaniei și gigantul energetic Uniper SE discută măsuri de stabilizare. Ministrul de finanțe Christian Lindner a declarat că orice asistență guvernamentală suplimentară va fi sub forma unei garanții de împrumut.

Raționalizarea gazului – dacă se va ajunge la așa ceva – prezintă provocări, deoarece rețeaua nu este adesea separată între clienții rezidențiali și cei comerciali, a spus Habeck.

Dacă o fabrică este conectată la rețeaua de gaz și o întreagă parte a orașului este conectată la aceasta, atunci această fabrică nu poate fi scoasă din rețea.

„Aceasta va fi probabil reglementată atunci în detrimentul fabricilor care nu sunt conectate la o rețea mixtă”, a spus Habeck.

Clienții casnici din Germania sunt protejați prin lege împotriva întreruperii gazelor.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *