Germania raționalizează apa caldă, reduce iluminatul stradal și închide piscinele, în timp ce impactul crizei de energie începe să se extindă către clădirile de birouri, centre de agrement și locuințe, scrie Financial Times.
O creștere uriașă a prețului la gaze naturale, declanșată de decizia Rusiei de luna trecută de a reduce drastic livrările către Germania, a aruncat cea mai mare economie europeană în cea mai gravă criză energetică de la șocul prețurilor petrolului din 1973.
Importatorii de gaze și companiile de utilități se luptă pentru supraviețuire, în timp ce facturile consumatorilor cresc vertiginos, iar unii dintre ei avertizează asupra creșterii fricțiunilor.
„Situația este mai mult decât dramatică”, a declarat Axel Gedaschko, șeful federației întreprinderilor germane de locuințe GdW. „Pacea socială a Germaniei este în mare pericol”.
Pe măsură ce tensiunile legate de războiul Rusiei din Ucraina escaladează, oficialii se tem că situația s-ar putea înrăutăți. Luni, Rusia își va închide principala conductă către Germania, Nord Stream 1, pentru 10 zile de întreținere programată. Mulți din Berlin se tem că nu se va redeschide niciodată.
Luna trecută, Germania a făcut un pas crucial spre raționalizarea gazului, când ministrul economiei, Robert Habeck, a activat a doua etapă a planului de urgență pentru gaz al țării.
„Situația de pe piața gazelor este tensionată și, din păcate, nu putem garanta că nu se va înrăutăți”, a declarat el marți. „Trebuie să fim pregătiți pentru ca situația să devină critică”.
Habeck, care spune că acum face dușuri mai scurte, a făcut apel la populație să economisească energie – iar municipalitățile și proprietarii de imobile au dat curs apelului.