Germania susține eliminarea scutirilor fiscale acordate de UE de care beneficiază Temu și Shein

Shein Temu

Scutiri de taxe sunt esențiale pentru Shein și Temu, permițându-le să vândă haine, accesorii și gadgeturi cu reduceri foarte mari în comparație cu concurenții lor din UE și să câștige un număr mare de clienți, scrie Euronews. Criticii companiilor Shein și Temu din Statele Unite s-au plâns deja că acestea se folosesc de o scutire de taxe de import din această țară pentru a avea prețuri semnificativ mai mici decât concurenții lor și pentru a evita inspecțiile vamale ale produselor lor.

Germania a dezvăluit recent că susține eliminarea unor taxe de import din UE, ceea ce ar putea duce la desființarea scutirilor fiscale pentru pachetele ieftine. În prezent, coletele cumpărate online dintr-o țară din afara UE sunt scutite de taxe vamale dacă valoarea lor totală este mai mică de 150 de euro.

Temu și Shein vând, de obicei, haine, gadgeturi și accesorii la prețuri foarte reduse.

Shein și Temu au beneficiat, de asemenea, de scutiri de taxe de import în SUA, ceea ce a însemnat că pachetele lor nu trebuie neapărat să fie verificate de către vamă. În mod similar, din cauza scutirilor fiscale actuale din UE, nici pachetele care intră în UE nu sunt inspectate în prezent, ceea ce face tot mai dificilă verificarea conformității acestora cu reglementările de import.

Aceste modificări ale reglementărilor ar putea face parte dintr-un plan de reformă mai amplu sugerat de Comisia Europeană, care va analiza mai atent legislația vamală a UE în ansamblu.

Shein intenționează în prezent să intre în bursă și a ales să se listeze la New York. Cu toate acestea, dacă UE va ajunge să elimine aceste scutiri de taxe de import, ar putea schimba semnificativ lucrurile pentru Shein și pentru alți comercianți cu amănuntul străini cu costuri reduse care doresc să facă comerț în UE.

De asemenea, ar putea însemna că Shein ar putea fi supus unei examinări considerabile în ceea ce privește conținutul ambalajelor sale, precum și verificări privind respectarea reglementărilor de import referitoare la producție și la legislația muncii.

Shein și Temu se confruntă cu mai multe obstacole în SUA

În ultimele câteva luni, atât Shein, cât și Temu au fost criticate pentru o serie de lucruri. Recent, Temu a fost acuzată de practici de manipulare de către 17 companii din UE, care au afirmat că societatea nu face suficient pentru a-și proteja consumatorii și nu respectă normele UE, obligatorii pentru companiile care doresc să facă comerț în blocul comunitar.

Nu numai atât, dar aplicația îngreunează ștergerea conturilor consumatorilor, existând cazuri de furnizori nedetectabili și raportări de prețuri înșelătoare. De asemenea, de multe ori, nu este suficient de transparent motivul pentru care sunt recomandate anumite produse.

Rocio Concha de la organizația de consumatori Which? a declarat: “Este pozitiv să vedem că alte grupuri de consumatori din Europa se unesc pentru a cere socoteală Temu pentru că nu a reușit să prevină ca produsele nesigure să ajungă în casele oamenilor.

“Cu toate acestea, Marea Britanie riscă să fie lăsată în urmă, deoarece legile slabe de protecție a consumatorilor îngreunează luarea de măsuri eficiente împotriva Temu și a altor piețe online.”

Shein s-a confruntat, de asemenea, cu critici, în special în SUA, un raport recent al Comisiei de evaluare economică și de securitate SUA-China afirmând: “Numeroase practici controversate au susținut creșterea rapidă a Shein și a altor firme chineze de comerț electronic. Investigațiile din 2022 au susținut că Shein nu a declarat că s-a aprovizionat cu bumbac din Xinjiang pentru produsele sale, ceea ce reprezintă o încălcare a Legii privind prevenirea muncii forțate a uigurilor.

Aceste afirmații sunt evidențiate și de alte rapoarte privind condițiile de muncă ilegale în rândul furnizorilor firmelor chineze de fast fashion, precum și de constatările potrivit cărora produsele Shein prezintă pericole pentru sănătate și riscuri pentru mediu.

“Shein și alte câteva firme chineze de fast fashion s-au confruntat, de asemenea, cu un volum mare de acuzații de încălcare a drepturilor de autor și de procese pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (PI).”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *