Germania va înăspri procedura de evaluare a investițiilor străine, în condițiile în care vrea să reducă dependența de China

germania, steag, drapel, berlin Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, vrea să înăsprească procedura de examinare a investiţiilor străine cu o nouă lege al cărei obiectiv va fi consolidarea securităţii economice, conform unui document al ministerului consultat de Reuters, scrie Agerpres.

Eforturile vin în condiţiile în care autorităţile de la Berlin cer companiilor să-şi reducă dependenţa de China, iar Executivul verifică dacă actualul set de reglementări este suficient pentru a încuraja aceste politici.

De asemenea, eforturile reflectă politicile mai extinse ale Occidentului de a-şi reduce dependenţa strategică de China – pe care autorităţile o numesc “de-risking” (reducere a riscurilor), pe fondul sporirii temerilor legate de extinderea Chinei în regiunea indo-pacifică şi posibile perturbări ale lanţurilor de aprovizionare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

De mult timp, Germania este văzută ca veriga slabă în abordarea Occidentului faţă de China, ţinând cont de legăturile solide de afaceri, statul asiatic fiind cel mai mare partener comercial al Germaniei.

De exemplu, tranzacţia prin care grupul chinez Cosco încerca să cumpere o participaţie în portul Hamburg, cel mai mare din Germania, a fost în cele din urmă aprobată de Berlin.

“În ultimii ani, revizuirea investiţiilor a dobândit o importanţă enormă în Germania, Europa şi pe plan internaţional”, se arată în document.

Ca parte a revizuirii legislaţiei, vor fi verificate investiţiile în care un investitor obţine acces la tehnologiile sau bunurile unei companii germane mai degrabă prin acorduri contractuale decât prin achiziţionarea drepturilor de vot, procedură care deja este verificată.

În plus, autorităţile de la Berlin iau în considerare verificarea semnificaţiei securităţii noilor fabrici construite în Germania de firmele străine, se arată în document.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: