Germania vrea ca 90% din banii de la Fondul european de relansare să meargă înspre digitalizare şi combaterea schimbărilor climatice

Berlin Sursa foto: Pexels

Germania va cheltui 90% din cele 28 de miliarde de euro, pe care se aşteaptă să le primească de la Fondul european de relansare, pentru digitalizare şi combaterea schimbărilor climatice, a declarat marţi ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, transmite Reuters. Planurile anunțate din Germania ar depăși cu mult cerinţele Comisiei Europene, notează Agerpres.

Cerinţele UE sunt ca 37% din banii din fondul european să fie cheltuiţi pentru combaterea schimbărilor climatice şi 20% pentru digitalizarea economiei.

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi şi împrumuturi. Guvernele celor 27 de state membre UE au căzut de acord să se împrumute, să cheltuie şi să ramburseze în comun 750 miliarde de euro pentru a ajuta economiile lor să îşi revină din recesiunea provocată de izolare şi acum se concentrează asupra celor mai bune moduri pentru a cheltui aceşti bani. Comisia Europeană va distribui aceşti bani în tranşe, în funcţie de atingerea anumitor indicatori de către guvernele statelor membre.

Scholz a declarat că autorităţile de la Berlin intenţionează să cheltuie 11,5 miliarde euro pentru a ajuta companiile să facă tranziţia la hidrogen ca sursă de energie, pentru stimulente la achiziţionare de automobile, autobuze şi trenuri electrice precum şi pentru renovarea clădirilor pentru a le îmbunătăţi eficienţa energetică. Mai mult de 14 miliarde de euro sunt alocate pentru facilitarea tranziţiei digitale, de exemplu pentru a ajuta industria auto să îşi convertească procesele de producţie, precum şi pentru a face sectoarele educaţiei, sănătăţii şi administraţia publică pregătite pentru viitor.

Scholz a mai spus că Germania şi Franţa intenţionează să pune bazele pentru o infrastructură europeană în domeniul cloud computing precum şi pentru a extinde capacităţile europene de producţia a următoarei generaţii de microprocesoare, domenii în care blocul comunitar este în urma rivalilor, mai transmite Agerpres.

Data oficială până la care toate cele 27 de state membre UE trebuie să îşi trimită planurile de redresare este 30 aprilie, însă Bruxelles-ul a informat că acesta nu este un termen limită rigid astfel că, cel mai probabil, jumătate din planurile naţionale vor fi trimise în luna mai.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

 1. Si Austria vrea Defrisarea Pădurilor Romanesti din Predeal!
  Prin Grija Primariei si a Poliției!
  Jaf organizat!
  Promenada Prişpoaca e depozitul padurii defrisate!
  Cu autorizație falsa!
  Germania vrea Digitalizare!
  Austria vrea Defrisarea Pădurilor Romanesti
  Sper ca Recorder sa descopere unde duc firele si banii din defrisari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *