Ghid de vizitat România în Bloomberg: „Țara central-europeană fascinează de secole. Călătorii de lux își dau seama, în sfârșit, de ce”

turism romania sighisoara

În martie, la 34 de ani de la căderea comunismului, România a aderat la Spațiul Schengen, ceea ce înseamnă că cetățenii Uniunii Europene care călătoresc acolo pe calea aerului sau pe mare nu vor mai avea nevoie de pașaport. Motivele pentru a o vizita se extind dincolo de satele săsești pitorești, de munții frumoși și de legendara casă a lui Dracula. (Castelul Bran a fost legat în mod eronat de vampirul fictiv.) România apare acum ca o bijuterie de lux neobișnuită, scrie Bloomberg.

Pentru a vedea cele mai importante obiective turistice, veți avea nevoie de cinci până la șapte zile, spune Raluca Spiac, fondatoarea agenției de turism personalizate Beyond Dracula. Adăugați o săptămână dacă doriți să ajungeți în regiunea nord-estică Maramureș, renumită pentru bisericile sale de lemn, sau în Bucovina, unde se află mănăstiri pictate din secolele XVI și XVII.

Ideea, spune Spiac, este să nu vă grăbiți: România este un loc pentru cei care înțeleg luxul ca fiind posibilitatea de a o lua mai ușor. Iată un itinerariu de vizitare.

Începeți la București

Tinerii români obișnuiau să tânjească după alte centre urbane din Europa, dar mulți dintre ei doresc acum să locuiască în București, un oraș care beneficiază de investiții în infrastructură. O comunitate tehnologică este, de asemenea, în floare, cu companii precum Oracle, Google și Bitdefender, fondată în România, care își plantează aici steagurile.

Unde să vă cazați: În centrul orașului, intitulat Centrul Vechi, unde hotelul Marmorosch Bucharest al Autograph Collection ocupă o bancă din secolul al XIX-lea – barul se află într-un fost seif. Cele 217 camere (ce încep de la 163 de euro sau 174 de dolari pe noapte) includ apartamente în stil art deco cu balcoane. Până în septembrie, va fi inaugurat și Corinthia Bucharest, cu 30 de apartamente, cu ornamente aurii și un avanpost al Sass’ Café, un local de noapte elegant din Monaco.

Unde să mâncați: Pentru cea mai bună introducere în bucătăria românească, Spiac recomandă Caru’ cu bere. Acesta atrage la fel de mulți turiști ca și localnici pentru mămăliga prăjită, acoperită cu brânză maturată și cârnați afumați.

Nu ratați: Muzeul de Artă Recentă (MARe) are o colecție de lucrări românești postbelice care variază de la cele religioase la cele satirice. Parcul Herăstrău, unde localnicii se adună pentru a face picnicuri și plimbări cu barca, se află la doar 10 minute de mers pe jos. Nu uitați să ajungeți la Nouă, care oferă o abordare creativă a mâncărurilor regionale românești; meniul de degustare cu șapte feluri de mâncare costă aproximativ 70 de dolari.

Faceți o plimbare: În ziua 2, mergeți cu un ghid în Rezervația Naturală Văcărești, la 5 km de capitală. Un parc urban înfloritor și o zonă umedă, aceasta găzduiește peste 90 de specii protejate de păsări, inclusiv cocostârc eurasiatic și stârc cu creastă mare.

Drumeție în Transilvania

La trei ore spre nord, orașele medievale cu acoperișuri roșii conțin biserici gotice, castele și priveliști ale Munților Carpați.

Unde să vă cazați: În satul Criș, Bethlen Estates (camere care pornesc de la 350 de euro pe noapte) este o colecție de cinci vile restaurate, vechi de secole, deservite de un mic restaurant – toate deținute de o familie locală.

Nu ratați: De la hotel, este o călătorie de două ore cu e-bike până la Sighișoara, un oraș săsesc cunoscut pentru clădirile sale în culori pastelate, protejate de UNESCO. Acolo, Casa Joseph Haydn, foarte bine cotată, este deschisă pentru micul dejun, prânz sau cină. Saschiz, la încă 45 de minute de mers pe jos de la Sighișoara, are o tradiție renumită în domeniul prelucrării lemnului și al picturii și este înconjurat de câmpuri de flori sălbatice de unde Buckingham Palace își procură mierea. (Regele Carol al III-lea al Marii Britanii are o casă de vacanță în zonă.) Spiac poate aranja degustări cu apicultorii care se ocupă de producție.

Nu vă deranjați cu Dracula

La o călătorie de cinci ore spre est, văile verzi și pădurile din vestul Transilvaniei se transformă în vârfuri dramatice de granit.

Unde să vă cazați: Matca s-a deschis recent, cu 26 de camere și vile (pornesc de la 445 de euro pe noapte) la marginea unei păduri reîmblânzite. Bucurați-vă de priveliștile muntoase de la piscina încălzită a centrului spa înainte de a lua masa de prânz cu rosé românesc la Stup, restaurantul din incintă.

Nu ratați: Mergeți cu bicicleta de-a lungul Munților Bucegi sau alăturați-vă călugărilor ortodocși români pentru a cânta la semantron – un instrument de percuție folosit în chemarea la rugăciune „toaca”, veche de secole.

Puteți rata: Castelul Bran ar putea fi singura și unica capcană turistică din România, așa că renunțați la tur. În schimb, spargeți cele trei ore de călătorie înapoi la București cu un prânz în orașul săsesc Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *