Ghinea, întrebat de ce compania GSP a primit proiecte prin PNRR fără licitație: Nu vreau să răspund pentru decizii pe care nu le-am luat. Este un proiect depus de Ministerul Energiei. Colegii de acolo să explice tehnic acea intervenție

Cristian Ghinea InquamPhotos - Octav Ganea 1 Foto: Cristian Ghinea (InquamPhotos / Octav Ganea)

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, a spus miercuri, în conferința de presă de prezentare a PNRR, că nu știe cum a ajuns compania GSP să fie menționată în Plan, cu alocări de sute de milioane de euro fără licitație, susținând că proiectul respectiv a fost depus de Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL).

„Nu am cum să vă spun pentru că nu știu, este un proiect depus de Ministerul Energiei și vorbim de două proiecte inovatoare ale Romgaz în consorțiu cu Siemens și acea companie. Colegii de la Ministerul Energiei vor trebui să explice tehnic acea intervenție. Dacă nu se face acest lucru va fi înlocuită acea intervenție”, a spus Ghinea, întrebat de Economedia.ro cum a ajuns o companie privată ca GSP să apară în PNRR, fără licitație.

„Dar ați semnat, l-ați negociat, l-ați trimis la Bruxelles”, a continuat jurnalistul Economedia.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Comisia Europeană nu a aprobat încă nimic, v-am explicat. Dacă această companie nu poate să justifice unicitatea, de ce doar ea poate să facă vom schimba acest lucru”, a replicat Ghinea.

„De ce n-a fost o competiție din prima?”, a mai fost o altă întrebare.

„Nu am răspuns pentru această întrebare. Întrebați la nivelul Ministerulul Energiei”, a mai spus ministrul.

Ulterior, ministrul a fost rugat să clarifice care au fost criteriile pe baza cărora a fost aleasă compania GSP Power.

„Nu vreau să răspund pentru decizii pe care nu le-am luat”, a precizat ministrul.

Capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență prevede două proiecte pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului, ambele urmând să fie derulate cu compania românească privată GSP Power, unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți, județul de baștină al ministrului Energiei. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 585 de milioane de euro. Nu e clar cum a ajuns compania magnatului Gabriel Comănescu să fie unica firmă privată menționată expres in capitolul elaborat de Ministerul Energiei din PNRR.

De altfel, în documentul consultat de Economedia.ro nu se face referire la vreo licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP.

Primul proiect, în valoare totală de 320 de milioane de euro, implică un parteneriat între compania de stat Romgaz și compania GSP Power SRL, înființată anul trecut în cadrul grupului GSP și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Proiectul vizează dezvoltarea unui proiect de tipul „oraș verde” în Hălânga, județul Mehedinți, respectiv: o instalație de gaz cu capacitate instalată de 159 MW (135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 100 MW (70 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).

Citește integral pe economedia.ro

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: