Giganții petrolieri raportează profituri record, în ciuda pierderilor cauzate de retragerea din Rusia și într-o criză în care consumatorii trebuie să aleagă între încălzire și mâncare

petrol, sonda Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Cele mai mari companii petroliere din lume dau semne că vor ieși „pe plus” din criza energiei, chiar dacă unele dintre ele au suferit un impact negativ în urma retragerii din Rusia.

Pentru BP și Shell, două companii britanice aflate în topul celor șapte „giganți” petrolieri din lume, primul trimestru al anului 2022 a fost fascinant. Ambele companii au fost puternic implicate în Rusia și acum trebuie să șteargă suma totală de 24 de miliarde de lire sterline din valoarea afacerilor lor, după ce au întrerupt relațiile cu Kremlinul, scrie The Guardian.

Se așteaptă ca Shell să înregistreze o lovitură de 3,5 miliarde de lire sterline din cauza deciziei sale de a părăsi societatea în comun cu Gazprom, gigantul de stat al gazelor din Rusia, inclusiv participația sa în proiectul de gaze Sakhalin-2.

BP va încasa o lovitură chiar mai mare, de 20 de miliarde de lire sterline, datorită pachetului său de 20% în compania petrolieră de stat Rosneft.

Pierderea ar fi fost dureroasă, însă companiile petroliere s-au descurcat grozav datorită prețurilor vertiginoase ale petrolului și gazului.

Bernard Looney, directorul executiv al BP, și-a descris compania drept o „mașină de numerar” la începutul acestui an, datorită creșterii prețurilor mărfurilor. Profiturile anuale ale BP, raportate în februarie, au fost de 10 miliarde de lire sterline, comparativ cu o pierdere de 4,5 miliarde de lire sterline în anul precedent.

Shell s-a descurcat în mod similar, cu un profit de 14 miliarde de lire sterline.

Este de așteptat ca averea lor să se fi îmbunătățit și mai mult în 2022, rezultatele din primul trimestru urmând să fie publicate în această săptămână.

În februarie, prețurile petrolului și gazelor au fost ridicate, dar nu fuseseră încă ridicate de războiul din Ucraina. Ceea ce Putin a luat de la companiile petroliere din Marea Britanie cu o mână, în ceea ce privește dezinvestirile dureroase ale activelor rusești, a dat înapoi cu cealaltă mână.

Drept urmare, analiștii au creionat un profit de 3,5 miliarde de lire sterline pentru BP (în creștere față de 2,1 miliarde de lire sterline anul trecut) și 7 miliarde de lire sterline pentru Shell, de aproape trei ori mai mare decât 2,6 miliarde de lire sterline de anul trecut.

Situația este similară și pentru gigantul american ExxonMobil, care a achitat o taxă de 3,4 miliarde de dolari pentru părăsirea afacerii sale din Rusia în primul trimestru, dar a înregistrat totuși profituri mult mai mari datorită prețului ridicat al petrolului, scrie CNN. Veniturile ExxonMobil au crescut cu 53%, până la 90,5 miliarde de dolari. Chiar și cu taxa pentru ieșirea din Rusia, venitul net s-a dublat la 5,4 miliarde de dolari. Și, excluzând elementele speciale, veniturile sale s-au triplat la 8,8 miliarde de dolari, de la 2,7 miliarde de dolari cu un an mai devreme.

Profiturile gigantice ale companiilor petroliere vin în contextul în care gospodăriile se confruntă cu posibilitatea de a alege între încălzire sau mâncare.

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Comentarii

  1. Nu vad pe nimeni cu bicicleta pe strada
    Si ar trebui sa se propuna ca transportul public sa fie gratuit pana se termina razboiul
    Pt a reduce consumul de petrol

  2. Eu tot nu inteleg de ce rusii nu confisca toate proprietățile, întreprinderile și conturile străine din tara lor ca SUA și UE asa au făcut cu cele rusești. Nu inteleg de ce nu închid uriașa piața rusa pt toate mărfurile SUA și occidentale. Nu înțeleg de ce mai Exporta ei petrol, gaze, minereuri, carbune hienelor care i ataca indirect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *