Gigantul Chevron va cumpăra producătorul american de petrol și gaze Hess pentru 53 de miliarde de dolari/ ExxonMobil a achiziționat recent compania de foraj de șisturi Pioneer Natural Resources cu 60 de miliarde de dolari

Chevron Sursa foto: Facebook/Chevron

Gigantul petrolier american Chevron Corp  a anunțat luni că va cumpăra rivalul mai mic Hess Corp printr-o tranzacție de 53 de miliarde de dolari numai în acțiuni, în timp ce compania petrolieră caută să își mărească prezența în Guyana, țară bogată în petrol, scrie Reuters.

Tranzacția pune față în față doi dintre cei mai mari giganți petrolieri, Chevron și Exxon Mobil, în două dintre bazinele petroliere cu cea mai rapidă creștere din lume – șisturile și Guyana.

Guyana a devenit un producător major de petrol în ultimii ani după descoperirile uriașe ale Exxon Mobil, ale partenerului său Hess și ale companiei chineze CNOOC, care împreună produc 400.000 de barili pe zi (bpd) din două nave offshore și au declarat că ar putea dezvolta până la 10 proiecte offshore.

Pentru a cumpăra Hess, Chevron oferă 171 de dolari pentru fiecare acțiune Hess, ceea ce implică o primă de aproximativ 4,9% față de ultima închidere a acțiunii.

Tranzacția evaluează capitalul social al Hess la 53 de miliarde de dolari, valoarea totală a tranzacției, inclusiv datoria companiei, ridicându-se la 60 de miliarde de dolari. Aceasta vine după ce ExxonMobil a achiziționat Pioneer Natural Resources la începutul acestei luni pentru 60 de miliarde de dolari.

Tranzacția are loc în contextul în care companiile energetice americane încearcă să utilizeze profiturile uriașe create de criza energetică pentru a consolida un sector care se confruntă cu provocări pe termen lung, în timp ce țările dezvoltate încearcă să își reducă drastic dependența de combustibilii fosili, scrie Financial Times.

Însă marile companii energetice americane, precum Chevron și ExxonMobil, și-au bazat în mare măsură viitorul pe rezistența pe termen lung a cererii de petrol și gaze și doresc să își extindă activitatea în zona de șisturi din SUA, alături de zona de frontieră din Guyana, care se dezvoltă rapid.

Poziția lor este în contrast cu cea a unor mari companii energetice europene, precum BP și TotalEnergies, care își măresc investițiile în energie regenerabilă într-un ritm mai rapid decât colegii lor din SUA.

Într-un interviu acordat înainte de a anunța achiziția, directorul executiv al Chevron, Mike Wirth, a apărat planurile companiei de a continua să crească producția de petrol și gaze, susținând că Chevron “nu vinde un produs care este rău”. “Vindem un produs care este bun”.

El a criticat, de asemenea, previziunile Agenției Internaționale pentru Energie, organismul de supraveghere a energiei din lumea dezvoltată, care arată că cererea de combustibili fosili atinge un nivel maxim înainte de sfârșitul acestui deceniu.

“Nu cred că sunt nici pe departe corecte”, a declarat Wirth pentru Financial Times. “Poți construi scenarii, dar noi trăim în lumea reală și trebuie să alocăm capital pentru a satisface cererile din lumea reală.”

Wirth a declarat într-un comunicat că tranzacția “poziționează Chevron pentru a ne consolida performanța pe termen lung și pentru a ne îmbunătăți în continuare portofoliul avantajos prin adăugarea de active de clasă mondială”.

Activele Hess includ o participație de 30% într-un proiect de explorare petrolieră offshore de 11 miliarde de barili în Guyana și un proiect de șisturi Bakken, Dakota de Nord.

Directorul executiv al Hess, John Hess, care se așteaptă să se alăture consiliului de administrație al Chevron, a declarat că fuziunea va crea o “companie energetică integrată de primă clasă”.

Hess avea “unul dintre cele mai bune portofolii de creștere din industrie, inclusiv Guyana, cea mai mare descoperire de petrol din lume din ultimii 10 ani, și șisturile din Bakken, unde suntem unul dintre cei mai importanți producători de petrol și gaze”, a spus el.

Înainte de anunț, Wirth declarase pentru FT că marile tranzacții sunt “mai dificile astăzi”, menționând că societățile sunt mai bine conduse decât atunci când Chevron a cumpărat Texaco pentru 36 de miliarde de dolari în 2000.

 

Sursa foto: Facebook/Chevron

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *