Gigantul petrolier BP a raportat un profit de 8,45 miliarde de dolari, în al doilea trimestru al acestui an, cel mai mare rezultat din ultimii 14 ani, pe fondul creșterii prețurilor la energie și combustibili pentru consumatori, potrivit Reuters.
Spre comparație, compania a raportat un profit de trei ori mai mic, de 2,8 miliarde de dolari, în aceeași perioadă a anului trecut.
Performanța puternică a fost determinată de marjele puternice de rafinare, de performanța „excepțională” a tranzacționării petrolului, precum și de prețurile mai mari ale combustibilului, deși tranzacționarea cu gaze a fost mai slabă, a spus BP.
Din profiturile de 8,45 miliarde de dolari înregistrate de BP pentru al doilea trimestru, 3,5 miliarde de dolari vor fi folosite pentru a răscumpăra propriile acțiuni ale companiei, iar dividendul va crește cu 10%. Aceste recompense frumoase pentru investitori se văd inconfortabil comparativ cu dificultățile experimentate de multe gospodării britanice în lunile următoare, scrie Bloomberg. Analiștii de la Cornwall Insight au spus că se așteaptă ca factura de energie tipică a unei gospodării să depășească cu mult 3.000 de lire sterline cel puțin până la sfârșitul anului 2023, o creștere fără precedent care ar arunca milioane de oameni în sărăcie.
Acțiunile BP au crescut cu 4,3%, marți, la amiază, atingând cele mai înalte niveluri din iunie și depășind puternic indicele energetic european, care a crescut cu numai 0,7%. Acțiunile BP au câștigat cu 23% în acest an, dar sunt încă cu aproximativ 10% sub nivelurile de dinainte de pandemie.
„Compania funcționează bine și continuă să se consolideze. Avem un real impuls strategic”, a declarat directorul executiv Bernard Looney pentru Reuters.
Creșterea veniturilor a permis, de asemenea, BP să-și reducă drastic datoria la 22,8 miliarde de dolari, de la 27,5 miliarde de dolari la sfârșitul lunii martie.
Compania a declarat că se așteaptă ca prețurile țițeiului și gazelor, precum și marjele de rafinare să rămână „ridicate” în trimestrul al treilea.
În acest context, directorul executiv al BP, Bernard Looney, a spus că, în ciuda profitului record, ar fi greu să reducă prețurile la combustibili pentru șoferii din Marea Britanie, după ce guvernul britanic a impus o taxă excepțională. Guvernul Regatului Unit a introdus o taxă asupra profiturilor producătorilor de petrol și gaze din Marea Nordului în mai, deoarece se confrunta cu o presiune crescândă pentru a face față costurilor în creștere la energie pentru consumatori.
În acest context, profitul din al doilea trimestru al companiilor occidentale de petrol și gaze ajunge la 59 de miliarde de dolari, după ce rivali ai BP, precum Exxon Mobil și Shell au raportat de asemenea câștiguri record, săptămâna trecută.