Gigantul petrolier BP mizează pe hidrogen ca combustibil al viitorului. Compania va dezvolta un mare centru de hidrogen cu emisii reduse de dioxid de carbon

Hidrogen Sursa foto: Pexels

Bernard Looney, directorul executiv al gigantului petrolier BP (British Petroleum), mizează pe hidrogen pentru a alimenta viitoarele întreprinderi cu emisii reduse de carbon, în timp ce guvernele marilor economii investesc bani pentru a dezvolta acest combustibil în vederea decarbonizării, scrie Reuters.

Hidrogenul cu emisii reduse de dioxid de carbon are deja un număr mare de fani și se preconizează că va juca un rol important în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din industriile grele și din unele forme de transport.

Dar producția sa este costisitoare și are nevoie de sprijin guvernamental pentru a concura cu combustibilii fosili.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Statele Unite, de exemplu, oferă mari stimulente pentru producerea acestuia în cadrul Legii de reducere a inflației (IRA) de 430 de miliarde de dolari a președintelui Joe Biden.

BP a reacționat rapid și se află în primele etape de planificare pentru a dezvolta un mare centru de hidrogen cu emisii reduse de dioxid de carbon în jurul rafinăriei sale din Whiting, Indiana, a declarat pentru Reuters Tomeka McLeod, proaspăt numită șefă a BP pentru hidrogen în Statele Unite.

Când Looney a preluat funcția în urmă cu aproape trei ani, el s-a angajat să remodeleze BP și să reducă emisiile de carbon prin reducerea producției de petrol și gaze naturale și creșterea energiei regenerabile. El se pregătește să informeze investitorii pe 7 februarie cu privire la situația actuală.

Hidrogenul va avea un rol principal, alături de energia eoliană offshore, au declarat pentru Reuters surse din cadrul companiei BP.

BP și-a revizuit structura pentru a crea o divizie dedicată hidrogenului, condusă de Felipe Arbelaez, care include 150 de angajați. De asemenea, a făcut mai multe investiții în proiecte mari de hidrogen, inclusiv în Australia, Europa și Marea Britanie.

De asemenea, explorează potențialul de a dezvolta hidrogen verde în Oman, a declarat compania pentru Reuters, și analizează proiecte în Mauritania.

Cheltuielile BP pentru hidrogenul cu emisii reduse de dioxid de carbon rămân modeste, dar se așteaptă să crească la sute de milioane de euro până la sfârșitul deceniului, pe măsură ce proiectele vor fi demarate, au declarat sursele companiei.

BP a cheltuit aproximativ un sfert din bugetul său de 15,5 miliarde de dolari în 2022 pentru afacerile cu emisii reduse de dioxid de carbon, atunci când a inclus achiziția de 4,1 miliarde de dolari a producătorului american de biogaz Archaea, potrivit calculelor Reuters.

Looney și șefa departamentului de energii regenerabile al BP, Anja-Isabel Dotzenrath, vor dezvălui în februarie un obiectiv de producție de hidrogen curat pentru prima dată, urmărind să capteze o cotă de 10% din hidrogen pe „piețele principale” până în 2030, au declarat sursele companiei.

„Hidrogenul va fi un obiectiv important și se mișcă mult mai repede decât am crezut vreodată că se va întâmpla”, a declarat luna trecută directorul financiar Murray Auchincloss pentru Reuters.

În prezent, cea mai mare parte a hidrogenului este utilizată în rafinarea petrolului și în industria îngrășămintelor și este obținut, de obicei, prin încălzirea gazului natural, un proces foarte poluant, cunoscut sub numele de hidrogen gri.

Dar hidrogenul gri devine „hidrogen albastru” dacă emisiile poluante sunt captate. Există, de asemenea, „hidrogenul verde”, care se obține prin divizarea apei cu ajutorul electrolizei alimentate de surse regenerabile.

Pentru a-și extinde activitatea în domeniul hidrogenului albastru, BP se bazează pe experiența sa în domeniul petrolului și al gazelor pentru a construi instalații de captare și stocare a carbonului, în care carbonul este injectat în rezervoarele goale.

De asemenea, BP intenționează să își sporească capacitatea de generare a energiei din surse regenerabile până la 50 gigawați până în 2030, care va fi folosită parțial pentru a alimenta electrolizoarele.

BP a refuzat să comenteze dacă va stabili un obiectiv de producție de hidrogen sau planurile sale de cheltuieli pentru hidrogen.

Proiectul BP de la rafinăria Whiting va înlocui inițial aproximativ 200.000 de tone de hidrogen gri utilizat de rafinărie în fiecare an cu hidrogen albastru, a declarat McLeod. Proiectul ar putea începe să funcționeze până în 2026-2027 și ar putea fi extins la hidrogenul verde.

„Obiectivul nostru în SUA, și este similar în întreaga lume, este cum ne decarbonizăm și ne reimaginăm propriile active”, a spus ea.

Combustibilul cu emisii reduse de dioxid de carbon va fi utilizat într-o a doua fază de alte industrii grele din zonă pentru a reduce cele aproximativ 36 de milioane de tone de CO2 emise acolo în fiecare an.

Proiectul se va baza pe subvenții, subliniind provocarea pe care o reprezintă hidrogenul în competiția cu combustibilii fosili cu costuri mai mici.

IRA oferă un credit fiscal de 3 dolari pe kilogram pentru hidrogenul curat, ceea ce aduce hidrogenul verde la egalitate sau chiar sub costul hidrogenului gri și albastru, potrivit analiștilor.

„Cu creditele fiscale pentru producția de hidrogen care sunt acum în vigoare, a permis… hidrogenului verde să fie mult mai competitiv”, a declarat McLeod.

Subvențiile vor permite inițial hidrogenului verde și albastru să concureze cu hidrogenul gri, permițând consumatorilor să treacă la un combustibil mai curat, a spus McLeod.

„Creșterea cererii pentru noile aplicații ale hidrogenului va fi în funcție de competitivitatea costurilor”, a declarat Andy Brogan, Global Oil and Gas Leader la EY.

„Există componente materiale ale cererii de energie în care hidrogenul este singura alternativă evidentă, viabilă din punct de vedere tehnologic, la opțiunile cu utilizare intensivă a carbonului”, a spus Brogan. „Cu toate acestea, acestea sunt adesea sensibile la preț, astfel încât accelerarea rapidă va depinde de costuri.”

BP este deja unul dintre cei mai mari investitori în proiecte pe bază de hidrogen dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, inclusiv Shell, TotalEnergies, Repsol și compania italiană Eni, potrivit Globaldata, un furnizor de date.

BP a achiziționat în iunie o participație de 40,5% într-un proiect de 26 gigawați de energie regenerabilă din Australia, care ar putea produce hidrogen verde. În prezent, BP dezvoltă două proiecte în Marea Britanie, prin care își propune să producă 1,5 gigawați de hidrogen albastru și verde până în 2030.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: