Gigantul petrolier Shell ar evalua posibilitatea unei potențiale achiziții a altui gigant petrolier, BP, a raportat Bloomberg, citând surse familiarizate cu această chestiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Compania monitorizează evoluția acțiunilor și a prețului petrolului înainte de a face o mișcare. Decizia de a continua depinde de scăderea valorii acțiunilor companiei țintă.

De ani de zile, ambii giganți ai petrolului și gazelor au fost comparabili ca mărime, însă, recent, Shell a luat-o înainte, având acum o valoare de piață de aproximativ 197,7 miliarde de dolari, aproape dublă față de cea a BP.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

În acest context, Wael Sawan, directorul general al Shell, și-a exprimat preferința pentru răscumpărările de acțiuni în detrimentul achizițiilor într-o declarație pentru Financial Times, menționând totodată importanța de a avea „propria noastră casă în ordine” în timpul unei teleconferințe privind rezultatele.

O potențială fuziune ar consolida poziția Shell pe piața globală a energiei, rivalizând cu omologii americani Exxon și Chevron.

Cu toate acestea, o astfel de tranzacție ar atrage, probabil, și un control intens din partea autorităților de reglementare.

Shell a anunțat recent rezultate mai bune pentru primul trimestru, depășind așteptările privind profitul, și a lansat un program de răscumpărare de acțiuni în valoare de 3,5 miliarde de dolari.

În timp ce deliberările sunt încă în faza preliminară, Shell s-ar putea poziționa și pentru alte eventualități, cum ar fi inițierea unui contact de către BP sau intrarea în luptă a unui alt ofertant.

În mod alternativ, compania ar putea continua să acorde prioritate răscumpărărilor de acțiuni și achizițiilor mai mici în detrimentul unei fuziuni de proporții.

Un purtător de cuvânt al Shell a declarat: „Așa cum am mai spus de mai multe ori, suntem foarte concentrați pe capturarea valorii Shell prin continuarea concentrării pe performanță, disciplină și simplificare.”

Pe de altă parte, BP se confruntă cu propriile provocări. Directorul financiar al companiei, Murray Auchincloss, a conturat o strategie de cedare a unor active în valoare de 20 de miliarde de dolari până în 2027, alături de reducerea cheltuielilor și de răscumpărări de acțiuni, într-un efort de a consolida profitabilitatea și încrederea investitorilor.

Acest lucru vine în contextul în care investitorul activist Elliott Investment Management, care și-a majorat recent participația la BP la peste 5%, face presiuni pentru o revizuire strategică în vederea creșterii fluxului de numerar liber prin reducerea suplimentară a costurilor.