Goldman Sachs: Economia mondială va avea performanțe peste așteptări în 2024

Goldman Sachs Sursa foto: Dreamstime

Goldman Sachs preconizează că economia mondială va depăși așteptările în 2024, datorită creșterii puternice a veniturilor și încrederii că perioada cea mai grea a creșterilor de rate a trecut deja, scrie CNBC.

Banca de investiții estimează că economia mondială va crește anul viitor cu 2,6% în medie anuală, peste prognoza de 2,1% a economiștilor chestionați de Bloomberg. Statele Unite ar urma să depășească din nou celelalte piețe dezvoltate, cu o creștere estimată la 2,1%, potrivit Goldman.

Goldman consideră, de asemenea, că cea mai mare parte a efectului politicilor de înăsprire monetară și fiscală a trecut.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Pentru a limita inflația în creștere, Rezerva Federală a SUA a început campania agresivă de majorare a ratelor în martie 2022, când inflația a urcat la cele mai ridicate niveluri din ultimii 40 de ani. Joia trecută, președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că nu este “încrezător” că Fed a făcut suficient pentru a combate inflația și a sugerat că ar putea fi necesare mai multe majorări de rate.

Goldman a declarat că este puțin probabil ca factorii de decizie politică de pe piețele dezvoltate să reducă ratele dobânzilor înainte de a doua jumătate a anului 2024, cu excepția cazului în care creșterea economică va fi mai slabă decât se estimează.

De asemenea, banca a precizat că inflația a continuat să se calmeze în economiile din G10 și din piețele emergente și se așteaptă ca aceasta să se reducă în continuare.

“Economiștii noștri prognozează că declinul inflației din acest an va continua în 2024: se preconizează că inflația de bază secvențială va scădea de la 3% în prezent la un interval mediu de 2-2,5% la nivelul G10 (cu excepția Japoniei)”, se arată în raport.

Activitatea fabricilor la nivel mondial

Banca de investiții se așteaptă, de asemenea, ca activitatea globală a fabricilor să se redreseze după o scădere recentă, deoarece vânturile frontale se vor disipa în acest an. Goldman a precizat că activitatea manufacturieră globală a fost îngreunată de o revenire mai slabă decât se aștepta a producției chinezești și de criza energetică europeană, precum și de un ciclu de inventariere care a trebuit să corecteze supraconstrucția de anul trecut.

Producția globală a fost în scădere în cea mai mare parte a anului. Indicatorul S&P Global al activității de producție la nivel mondial a fost de 49,1 în septembrie. O valoare sub 50 indică o contracție a activității. În plus, indicele PMI al industriei prelucrătoare Caixin/S&P Global din China a scăzut la 49,5 în octombrie, de la 50,6 în septembrie, marcând prima contracție din iulie.

Activitatea manufacturieră ar trebui să își revină într-o oarecare măsură în 2024 de la un ritm scăzut în 2023, au declarat economiștii Goldman conduși de economistul-șef Jan Hatzius, mai ales că “modelele de cheltuieli se normalizează, producția europeană intensivă în gaze își găsește un minim, iar raportul dintre stocuri și PIB se stabilizează”.

Economiile mari vor evita recesiunea

Creșterea veniturilor reale a contribuit, de asemenea, la perspectivele pozitive de creștere ale Goldman.

“Economiștii noștri au o perspectivă pozitivă pentru creșterea venitului real disponibil, într-o perioadă în care inflația globală este mult mai scăzută și piețele forței de muncă încă puternice”, a scris Goldman într-un comunicat. Deși aceștia sunt de părere că creșterea reală a veniturilor din SUA va încetini față de ritmul puternic din 2023, de 4%, se presupune că aceasta va susține în continuare consumul și o creștere a PIB-ului de cel puțin 2%.

“Continuăm să vedem doar un risc limitat de recesiune și ne reafirmăm probabilitatea de recesiune de 15% în SUA”, a continuat Hatzius în raportul privind perspectivele, datorată în parte creșterii veniturilor reale disponibile.

În septembrie, banca își redusese prognoza privind o recesiune în SUA de la 20% la 15%, pe baza unei inflații în scădere și a unei piețe a muncii rezistente.

În timp ce majorările de rate și politica fiscală vor continua să cântărească în continuare asupra creșterii economice în toate economiile G10, Hatzius este încrezător că cea mai mare parte a acestei “frâne” a trecut deja.

“Atât zona euro, cât și Marea Britanie sunt așteptate să înregistreze o accelerare semnificativă a creșterii veniturilor reale – până la aproximativ 2% până la sfârșitul anului 2024 – pe măsură ce șocul gazelor care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina se estompează”, au mai precizat economiștii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: